Неправилната диагноза е най-честата и опасна грешка в медицината. Само

Неправилната диагноза е най-честата и опасна грешка в медицината. Само ...

Кои болести най-често получават грешна диагноза?.

Неправилната диагноза е най-честата и опасна грешка в медицината. Само в САЩ проблемът засяга 12 милиона американци годишно. Поне един от всеки 20 възрастни, който търси медицинска помощ в спешно отделение или здравна клиника в страната, е пострадал от подобна грешка.
Според последните статистики, от тези грешки при неправилна диагноза около 6 милиона потенциално биха могли да причинят вреда, а между 40 и 80 000 са смъртните случаи всяка година в американските болници.
Статистиката е накарала учени да търсят кои са състоянията, които трудно се диагностицират и евентуално грешно лечение може да доведе дори до фатален край. Резултатите от анализира на над 11 000 съобщени случая на неправилно лечение публикува списание "Diagnosis".
"Има около 10 000 болести, всяка от които се проявява чрез различни симптоми, така че може да бъде малко обезсърчително като се замислим как да се справим с неправилна диагноза", казва д-р Дейвид Нюман Тъкър, директор на Института за успешна диагностика.
"Голямата тройка"
Изследователският екип е заключил, че броят на здравословните състояния, свързани с най-често срещаните диагностични грешки, е изненадващо малък. Три различни заболявания са отговорни за най-сериозните грешки: ракови заболявания, сърдечно-съдови проблеми и инфекции.
Колко са сериозни и чести грешките
Повече от 1/3 от грешките, които са причинили смърт или сериозни щети, са свързани с тумори. Неправилна диагностика при сърдечно-съдовите проблеми се среща в 22% от случаите, а 13,5% при инфекциите.
Учените са разделили "голямата тройка" на 15 специфични състояния. С най-тежки последици за пациентите са грешките при заболяванията:  рак на белите дробове, инсулт и сепсис. В списъка влизат също инфаркт, меланом, рак на простатата и гърдата.
Резултатите от изследването би трябвало да алармират специалистите, които са големите проблеми за решаване при диагностицирането в медицината, заключава д-р Тъкър.
Други опасни състояния
Пациентите с вариращи състояния като сърдечна недостатъчност, пневмония, анемия и рак на белия дроб, също могат да имат сериозни проблеми, които трудно да се открият от специалист. Данните публикува списанието "BMJ Quality and Safety".
Защо са трудни за диагностициране
Сложността при диагностиката на болестите от "голямата тройка" е свързана с няколко фактора. Пациентите, които не винаги описват коректно симптомите си или са склонни да се самодиагностицират и самолекуват. Лекарите, които не винаги извършват всички необходими изследвания и не проследяват внимателно развитието на състоянието на пациентите. Здравната система, която е превърнала пациента в портфейл.
 

Източник: actualno.com