Непозната жена се обажда на доцент Роман Хаджикосев от ЮЗУ

...
Непозната жена се обажда на доцент Роман Хаджикосев от ЮЗУ
Коментари Харесай

Дебелянова кръв тече във вените на автора на „Дневникът на Дебелянов“ (предложение за четене)

Непозната жена се обажда на доцент Роман Хаджикосев от ЮЗУ „ Неофит Рилски “, потвърждавайки, че брат ѝ е разкрил дневник на Димчо Дебелянов в Северна Македония. От тук се плъзва сюжетът на книгата „ Дневникът на Дебелянов. Синият бележник “ (издание на „ Книги за всички “), която е същинско достижение за актуалната българска литература.

Освен академични учител и книжовен откривател, Роман Хаджикосев е потомък на Дебеляновия жанр. Син е на проф. Симеон Хаджикосев, а майка му Мария е от Дебеляновия жанр – нейната баба Найда е първа братовчедка на Димчо и от есента на 1903 година до пролетта на 1904 година го приема в своя дом в Пловдив. Там Дебелянов прекарва последните тъжни месеци в този град, което намира отражение в класическия му сонет „ Пловдив “.

„ Дневникът на Дебелянов. Синият бележник “ не е напълно нито разказ, нито документалистика, нито чиста мистификация. Но по какъв начин в действителност жанрово може да бъде избрана книгата? Проф. доктор Стилиян Стоянов счита, че това е поетическа и интелектуална игра със закачки, загадки и асоциации, които предизвикат читателя. Самият създател посочва като живописен опит този собствен първи опит в прозата, който е отвън литературно-историческата проблематика.

Книгата е „ игра, мистифицирала със средствата на епистоларната белетристика последните месеци от живота на поета. Текстът на книгата не се чете, а се гълтам. И повода е в интригата, в сполучливия опит да се очертае силуетът на една странна и спорна персона, която носи чувството за непосредствен край още десетина месеца по-рано. И в това е попадението на създателя – да сътвори вероятността, ескалацията на отчаянието “ – е оценката на проф. Цветан Ракьовски

Сюжетът на книгата е повече от любопитен: След позвъняване от непозната жена, която твърди, че брат ѝ е разкрил дневник на Дебелянов някъде по скатовете към Давидово в Северна Македония, създателят се среща с Филип, македонски иманяр. Филип обаче му слага неуместно и неуместно изискване, с цел да даде находката. Дневникът би трябвало да бъде преписан за три дни, тъй като в противоположен случай няма да разбере значима загадка. Авторът се съгласява и от този миг всичко се трансформира. Филип и кучето му изчезват; в къщата на иманяра се появяват нови пространства, в които се случват странни събития, помагащи на Хаджикосев в последна сметка да се оправи със задачата. Така дневникът на Дебелянов попада в ръцете на читателя, а създателят получава писмо със диря за още един бележник за дните на поета на Южния фронт.

По мнението на проф. доктор Стилиян Стоянов книгата има две сюжетни линии. Главната е обвързвана с отиването и живота на Димчо Дебелянов на фронта и е затворена в снежното време от 23 януари до 22 февруари 1916 година – зимното, кално-замръзнало, мъгливо-слънчево януаро-февруарско време на 1916 година, в което подпоручик Дебелянов и подофицер Илия Златинов устройват надпревари по лирика. Второстепенната сюжетна линия е обвързвана с юлското (6-9 юли 2018 г.), горещото – с хладилника, тв приемника, телефона, колата, Хималаите; времето, в което разказвачът разчита буквите и преписва дневника, тъй като такова е изискването на отиващия си от този свят негов изобретател – иманяря Филип.

Илия Златинов не е фиктивен персонаж, а действителна персона, живяла в друго време - стихотворец, който мери сили с непризнатия към момента за съвременниците си Дебелянов. Срещата им на фронта е и духовна среща на човеци, свръхчувствителни и свръхталантливи, за които поезията е не просто изкуство, а метод на живот. Разбира се, в изключителната обстановка на фронта, когато животът на човек се движи по острието на бръснач, се появяват и безкомпромисни характери като Дражев, които четат Ницше и имат вяра в концепцията за свръхчовека. Дебелянов попада в захвата на две разнообразни по светоглед и сензитивност персони – Дражев и Златинов.

Авторът употребява точно респектиращо количество биографична, военна, историческа и художествена литература, с цел да сътвори оптимално меродавен облик на Дебелянов - достоверен на фронта, както и в хронологията на действителните събития през 1916 година

„ Дневникът на Дебелянов. Синият бележник “ дава обещание да завоюва вниманието на необятен кръг от читатели. Той е както за тези, които ще повярват, че става дума за същински дневник на Дебелянов, въвлечени в динамичното и завладяващо изложение с голям брой съспенс моменти, по този начин и за успяващите да четат сред редовете с афинитет към положителната литература, тъй като препраща към десетки книги от далечната и близката българска и международна литература.

Роман Хаджикосев е доцент в ЮЗУ „ Неофит Рилски “, Благоевград, където преподава Нова българска литература. Автор е на публикации и учебници, както и на книгите „ Модели на гибелта в българския разказ сред двете международни войни “, “Премълчаните гласове. Румънската литература и Михаил Садовяну “, „ Пътуващият българин “. „ Дневникът на Дебелянов. Синият бележник “ е първият му опит в художествената литература.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР