Непалският шерп Ками Рита постави нов световен рекорд, като за

...
Непалският шерп Ками Рита постави нов световен рекорд, като за
Коментари Харесай

Шерп счупи световния рекорд, изкачвайки Еверест 24 пъти

Непалският шерп Ками Рита сложи нов международен връх, като за 24-ти път завладя най-високия връх на Земята – Еверест (8 848 метра), оповестява NDTV.

По този метод 49-годишният планинар счупи личния си връх, който сложи на 15 май. Той се изкачил на планината на първо време през 1994 година и през последните 25 години е направил 24 изкачвания на Еверест, оповестиха от канала.

Самият шерп показа, че по време на живота си е превзел множеството от най-трудните и рискови върхове на Земята, в това число Канченджунгу (8 586 м), Чо Ойю (8 188 м), Лхотце (8 156) и редица други.

Първото нанагорнище до най-високия връх на земята е направено на 29 май 1953 година от шерпа Тензинг Норгей и новозеландеца Едмънд Хилари.

Шерпите, обитаващи главно високите непалски земи, влизат като №1 в историята на алпинизма и стават знак на физическата мощ и неимоверната воля. Непалските шерпи имат такава физиология, че когато са на високо съумяват да употребяват кислорода по-ефикасно, в сравнение с когато се намират на морското ниво, открива екип от Кеймбриджския университет. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР