Неотдавнашното смъртоносно земетресение в Турция и Сирия, което причини щети

...
Неотдавнашното смъртоносно земетресение в Турция и Сирия, което причини щети
Коментари Харесай

Продължителна война в Сирия: Надеждите за нормален живот намаляват

Неотдавнашното смъртоносно земетресение в Турция и Сирия , което аргументи вреди за милиарди долари , усили вероятностите за завръщане на отбягвания президент на Сирия в арабското общество. Въпреки това обаче към този момент наподобява малко евентуално това да даде подтик за огромно възобновяване на опустошената от войната страна, написа „ APNews “.

Днес, когато спорът в Сирия навлиза в 13-ата си година , държавното управление на президента Башар Асад към момента отхвърля да направи отстъпки на вътрешните си съперници, отхвърляйки дългогодишните претенции на Съединени американски щати и техните съдружници. Ето за какво политическото решение на тази рецесия остава мъчно постижимо . Богатите на нефт арабски страни от Персийския залив поставят доста старания за нормализиране на връзките си с държавното управление на Асад, само че съгласно анализатори продължаващата политическа „ парализа “ евентуално ги възпира да влагат в Сирия милиарди долари за възобновяване на естествения темп на живот.

Земетресението от 6 февруари, което засегна тежко Турция и Сирия и лиши живота на над 50 000 души, в това число към 6000 души в Сирия, задълбочи разрушенията , породени от 12-годишния спор в Сирия, в който са починали близо половин милион души. В първичната си оценка , осъществена след земетресението, Световната банка пресметна, че бедствието е предизвикало материални вреди на стойност към 5,1 милиарда $ както в държавната, по този начин и в бунтовническата част на страната. През 2016 година банката оцени загубите, в това число икономическите и физическите вреди през първите четири години на войната на към 226 милиарда $, което е към четири пъти повече от брутния вътрешен артикул на Сирия през 2010 година

След като през последните няколко години салдото на силите, които господстват в страната, се промени в интерес на Асад, държавното управление съумя да възвърне дребни елементи от страната благодарение на своите съдружници . Сред тях са част от вековния пазар в северния град Алепо и някои исторически джамии в Алепо и централния град Хомс. Въпреки това цели градове, селища и села остават в руини , а спорът продължава да нанася трайни вреди на електрическата , транспортната и здравната система на страната. Земетресението утежни обстановката .

Международните медицински и филантропични организации се притесняват от рискови епидемии от мощно заразни заболявания , защото разрушените водни и канализационни системи в страната бяха в допълнение развалени от земетресението. Ръководителят на Червения кръст на локално равнище съобщи неотдавна, че възобновяване на инфраструктурата би трябвало да бъде приоритет. Въпреки това земетресението и скорошното доближаване сред районните сили Иран и Саудитска Арабия , които от 2011 година насам поддържат съперничещи си групировки в сирийския спор, може да се окажат повратна точка в политическата орис на Дамаск .

Повече от десетилетие откакто 22-членната Арабска лига приключи участието на Сирия поради бруталните му репресии против протестиращи, а по-късно и против цивилни жители по време на войната, Асад наподобява е подготвен да се завърне на политическата сцена в арабския свят . Международното състрадание след земетресението наподобява е ускорило районното доближаване, което се приготвяше от години.

Преди нещастието Обединените арабски емирства към този момент бяха възстановили връзките си с Дамаск, а Сирия беше нараснала контактите си с Турция, която е главен покровител на опозицията. След бедствието арабски страни, които преди този момент бяха враждебно настроени, като Саудитска Арабия, дружно с обичайните поддръжници на Асад – Русия и Иран, предоставиха помощ на частта от Сирия, следена от държавното управление. Ключови съдружници на Вашингтон също започнаха да възвръщат или укрепват дипломатическите си връзки със сирийското държавно управление. Представители на Организация на обединените нации се надяват, че земетресението ще накара страните в спора да се върнат на масата за договаряния , откакто вредите от него задълбочиха разрушенията, нанесени от войната.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР