Неотдавна в Ню Йорк Таймс бе публикувана статия, в която

...
Неотдавна в Ню Йорк Таймс бе публикувана статия, в която
Коментари Харесай

Статията на Ню Йорк Таймс за децата в Синдзян - пълна с фалшива информация и предположения

Неотдавна в „ Ню Йорк Таймс " бе оповестена публикация, в която се твърди, че китайското държавно управление изпраща децата в Синдзян в пансиони, наложително ги отделя от родителите им, пробва се да размени майчиния им език с китайския и ги възпитава в национализъм.

Този репортаж е цялостен с подправена и изцяло безпочвена информация, разяснява " Радио Китай ".

През юли 2019 година публицисти от Китайската медийна група посетиха няколко учебни заведения в разнообразни градове и села на Синдзян-уйгурския самостоятелен регион. Те със личните си очи видяха, че децата там учат от учебници на китайски и уйгурски език. След часовете те свободно поддържат връзка между тях и на двата езика.

Съгласно локалната просветителна политика учениците от първи до трети клас посещават учебни заведения наоколо до домовете им. Те стигат до учебно заведение за не повече от половин час пеш. Децата от четвърти и пети клас имат право да посещават пансионни учебни заведения. Изказванията, че дребните деца са наложително отделяни от родителите им, са изцяло безпочвени. В публикацията на „ Ню Йорк Таймс " се показва, че в действителност доста фамилии от отдалечените региони имат предпочитание децата им да посещават пансионни учебни заведения.

Американският всекидневник упреква китайското държавно управление, че се пробва да размени уйгурския с китайския език и да изкорени културата и обичаите на етническите групи. Но това не дава отговор на действителните обстоятелства. По време на визитата си в Синдзян китайските публицисти видяха, че там в главните и междинни учебни заведения се преподава на 7 езика. Програмите на локалните радиа и малките екрани се излъчват на 5 езика.

Китайският е формален език в Китай и е напълно обикновено децата в страната да го учат. Защо западните медии смятат това за нещо неприемливо в Синдзян? В Съединени американски щати също живеят разнообразни етноси и в случай че те не владеят британски ще им бъде мъчно да се интегрират в американското общество и да намерят работа.

Лъжата си остава неистина. Китай не позволява нито един етнос да изостава в развиването си. В едно от селата в Синдзян публицист със личните си очи видя по какъв начин петгодишно дете и баба му пеят песни на уйгурски. Това е най-хубавият образец за развиването на локалната просвета в Синдзян.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР