Неотдавна Урсула фон дер Лайен обяви, че Еврокомисията е инициирала

...
Неотдавна Урсула фон дер Лайен обяви, че Еврокомисията е инициирала
Коментари Харесай

Европа трябва да бъде уверена, че може да издържи на конкуренцията на пазара на електромобили

Неотдавна Урсула фон дер Лайен разгласи, че Еврокомисията е инициирала антисубсидийно следствие против вноса на китайски електрически автомобили. Това провокира разгорещени диспути в Европа. Германската автомобилна промишленост се тормози, че мярката ще докара до митническа „ война “ и ще наруши дълготрайните ѝ ползи. Някои западни медии показват, че решението на Европейски Съюз демонстрира „ боязън от лоялна конкуренция “.

Китай е значим пазар за европейските автомобилни компании, а държавното управление в никакъв случай не е налагало спънки за влизането им на локалния пазар, гарантирайки им дълготрайни огромни облаги. Европа е значима индустриална база, която има преимущества във връзка с известност, фрагменти и технологии да развива и бранша на електрическите автомобили. Защо обаче не демонстрира убеденост, че може да се оправи с външната конкуренция, и се обръща към нелоялни практики?

От позиция на автомобилната промишленост Китай и Европейски Съюз имат необятно пространство за съдействие и общи ползи. Двете страни към този момент са построили взаимноизгоден модел, и в случай че такава удобна конкуренция и съдействие могат да бъдат поддържани и задълбочени, това ще спомогне както за повишение конкурентоспособността на европейската автомобилна промишленост, по този начин и за задачите на Европейския съюз за понижаване на въглеродните излъчвания.

Според разнообразни източници антисубсидийното следствие на Европейски Съюз против Китай евентуално ще продължи няколко месеца. Дали то ще докара до налагането на наказателни мита върху вноса на китайски електрически автомобили ще бъде решено посредством процедура на гласоподаване. Това значи, че Европейския съюз към момента има късмет да поправя курса си. На фона на засилващия се протекционизъм и едностранни ограничения в редица съществени стопански системи, Китай и Европейски Съюз би трябвало да разрешат разликите си посредством разговор и съвещания, да се опълчват дружно на комерсиалния протекционизъм и да поддържат стабилността на световните промишлени вериги и веригата за доставки. Това изисква и времето, в което живеем, както и дава отговор на пазарните закони.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР