Неотдавна президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че това е

...
Неотдавна президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че това е
Коментари Харесай

Колко „велика“ е икономиката на САЩ: поглед през пазара на труда

Неотдавна президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че това е " най-великата стопанска система в миналото ". Този негов туит пристигна директно след данните за растежа на Брутният вътрешен продукт с 1,9% през третото тримесечие. Те в действителност изненадаха анализаторите, които чакаха 1,6% повишаване, само че въпреки всичко превъзбуденият коментар на Тръмп наподобява необичайно на фона на второто най-слабо тримесечие под неговото ръководство.

От други сфери на стопанството също има индикации за положителното му положение. Една от тях съгласно данните на Бюрото за трудова претовареност е точно пазарът на труда, на който броят на новоназначените чиновници за последните три месеца е 527 хиляди души. Числото е много над предстоящото, с помощта на ревизираните резултати за август и септември.

Но в реалност под повърхността пазарът на труда не наподобява чак толкоз оптимистично. Нов отчет на Brookings Institution демонстрира, че 53 млн. души, което съставлява малко под половината от всички заети на възраст сред 18 и 64 години, са нискоквалифицирани и ниско платени, съобщи Zero Hedge. Според организацията доста от тях печелят към 10,22 $ на час, което прави годишно заплащане от по-малко от 20 хиляди $, като медианното е 17 950 $.

Но за доста от нископлатените това не е най-големият проблем. Оказва се, че огромна част от тях са финансово обременени с някаква форма на дълг: студентски заем, автокредит или лихви по кредитна карта. " Заплатите им не покриват вноските за обслужването на задълженията им, a животите им ще се трансфорат във финансови руини след идната криза ", пишат от Zero Hedge.

Същевременно възнаграждението рядко зависи от някаква форма на дискриминация. " Нископлатената работа не е разследване от пола, расата или съответното обитаемо място, въпреки че дамите и членовете на етническите малцинства е непропорционално по-вероятно да попаднат в тази група ", пишат от Brookings Institution.

Все отново някои специалности носят висок риск от ниско възнаграждение, показват от организацията, като измежду тях са продавачите, готвачите, чистачите и строителите. Това са и заетите, които са изправени пред най-малка възможност да претърпят положителна кариерна градация, за разлика от експертите на управителни позиции, заетите в ИТ промишлеността или маркетолозите.

В резултат на това, че 44% от заетите в Съединени американски щати работят на ниско заплащане, доста от тях стартират втора работа. " Защо някой, който към този момент е ангажиран, ще стартира на второ място? ", попита той в блога си по-рано тази година. " Защото хората изпитват компликации да свържат двата края с работата, която имат. " Поради тази причина и данните за заетостта са непропорционално оптимистични, защото от време на време не отразяват, че един незает е намерил работа, а че някой към този момент ангажиран просто е почнал втора такава.

Накратко, за към половината от работещите стопанската система на Съединени американски щати не е " най-великата стопанска система в миналото ". Всъщност, огромна част от тях просто са намерили краткотрайно решение на проблемите със заетостта и задълженията си, което обаче не е стабилно, тъй като огромна част от тези работни места се автоматизират релативно елементарно. Работодателите ще са още по-склонни да заменят роботите с машини когато идната криза настъпи и в допълнение стимулирани да го създадат, в случай че настояванията за минимална работна заплата от 15 $ на час бъдат задоволени. Тогава работещите ще се окажат под двоен удар (поне), който може да получат и по-скоро от предстоящото. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР