Необявена официално семейна почивка в Мароко от действащия министър-председател на

...
Необявена официално семейна почивка в Мароко от действащия министър-председател на
Коментари Харесай

Семейна почивка на испанския премиер в Мароко предизвика скандал

Необявена публично фамилна отмора в Мароко от настоящия министър-председател на Испания Педро Санчес провокира рецензии както от десни противници, по този начин и от леви съдружници , оповестява " Ройтерс ". Това се случва в разгара на политическата невъзможност вкъщи и на фона на нестабилните връзки с южната съседка на Испания.

Почивката в чужбина е първата, която Санчес подхваща, откогато пое поста през 2018 година  Тя е необичайност за всеки министър-председател на една от най-хубавите ваканционни дестинации в Европа.

Неговият офис посочи, че това е частно пътешестване, платено напълно от Санчес.

Това обаче се случва тъкмо, когато Испания е изправена пред повторни избори, след месеци на споровеза образуването на ново държавно управление и неоснователен парламентарен избор.

Испания поддържа деликатни дипломатически връзки с Мароко по редица въпроси. Сред тях миграцията, въздушното пространство, териториалните води, митниците и сухопътните граници.
 Социалистите втори в Испания, само че с повече шансове за ръководство
Социалистите втори в Испания, само че с повече шансове за ръководство

Интригата е в третата политическа мощ и нейното желание за коалиция

Напрежението сред страните леко понижа, откакто предходната година Мадрид промени коренно политиката си към Западна Сахара. Тя е   някогашна испанска колония, която Мароко счита за своя, само че подкрепяното от Алжир придвижване за самостоятелност " Фронт Полисарио " желае национална страна. Мадрид съобщи, че преглежда предлагането на Рабат за автономност на Западна Сахара като " съществено, надеждно и реалистично ".

Ходът обаче вбеси Podemos, твърдолевият младши съдружен сътрудник на социалистите на Санчес, който поддържа Фронта Полисарио и остро подлага на критика това, което разказва като необяснимо въртене на испанското държавно управление.

Идоя Вилануева, представител на външните работи на Podemos, сподели, че последното пътешестване е доказателство за проблематичната политика на Санчес във връзка с Мароко.

" Санчес продължава да демонстрира самодоволството си към Мароко, ден след ден, до момента в който Мароко продължава да нарушава главните права безнаказано ", разгласява Вилануева в платформата за известия X, известна преди като Twitter.

Опозиционната Народна партия - която прикани Санчес да бъде по-прозрачен във връзка с връзките си с Мароко - също подлага на критика пътуването, като формалният представител Мигел Теладо го разказа като " очевидна провокация ", произлизаща от " арогантността " на Санчес в изявление за радио Onda Cero станция.

Крайнодесният Vox написа в своя X акаунт: " Санчес наподобява харесва Мароко повече от Испания ". Партията го упрекна, че " отваря порти " за незаконната миграция и дава помощ на марокански фермери на фона на суша в Испания.

Мароканските медии първи оповестиха и приветстваха избора на Санчес за ваканционна дестинация. Новинарският уебсайт Le 360 го разказва като " обръщение за другарство " и се базира на поддръжката на Испания за позицията на Рабат във връзка с Западна Сахара.
 Сепаратистка партия вижда късмет за самостоятелност на Каталуния след изборите в Испания
Сепаратистка партия вижда късмет за самостоятелност на Каталуния след изборите в Испания

" Жунтс " може да има основна роля за съставянето на ново правителство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР