Необслужваните вземания по договори за финансов лизинг у нас се

...
Необслужваните вземания по договори за финансов лизинг у нас се
Коментари Харесай

Необслужваните вземания по договори за лизинг се свиха до рекордно ниско ниво

Необслужваните вземания по контракти за финансов лизинг у нас се свиха до най-ниското си равнище от 13 години насам. Общата стойност на необслужваните вземания възлиза на 92.15 млн. лв., сочат данните на Българската национална банка към края на последното тримесечие на 2021 година. За последно по-нисък размер на необслужваните вземания по контракти за финансов лизинг се регистрира към края на третото тримесечие на 2008 година, когато сумата е възлизала на 50 млн. лв..

Необслужваните вземания понижават с 0.8% (0.7 млн. лева) по отношение на предходното тримесечие на предходната година и със 17.6% (близо 20 млн. лева) на годишна база.

Необслужваните вземания по контракти за финансов лизинг поддържат относително ниско равнище през последните години за разлика от обстановката от преди десетилетие. Така да вземем за пример, към края на първото тримесечие на 2013 година, необслужваните вземания доближиха внушителните 990 млн. лв., което е над 10 пъти повече от актуалното ниво.

Общите вземания на лизинговите сдружения по финансов и действен лизинг възлизат на 4.575 милиарда лв. към края на последното тримесечие на предходната година. Те нарастват с 6.2% (266.7 млн. лева) на годишна база.

Вземанията съответно по финансов лизинг доближават 4.351 милиарда лв., като регистрират покачване от 6.4% (263.2 млн. лева.) на годишна база.

Вземанията по действен лизинг възлизат на 224.4 млн. лв., като се усилват с 1.6% (3.5 млн. лева.) на годишна база.
Купуваме от ден на ден коли на лизинг
Продажбите на леки коли на лизинг не престават да порастват през тази година. Вземанията на лизинговите сдружения по финансов лизинг на лек...
Прочети повече
За разлика от финансовия лизинг, където стоката бива придобивана в края на интервала на контракта, при оперативния лизинг заплащанията касаят единствено интервала на потребление на контрактуваната стока, като при приключване на периода тя остава благосъстоятелност на лизингодателя.



 

Най-голям дял от вземанията по контракти за финансов лизинг обичайно заемат тези за леки коли – вземания за 1.81 милиарда лв. или 41.7% от общата сума. Те нарастват с 11.1% (182 млн. лева) на годишна база.

В края на четвъртото тримесечие на 2021 година вземанията по контракти за финансов лизинг на товарни и лекотоварни коли са 1.307 милиарда лв., като нарастват с 2% (25.4 млн. лева.) по отношение на края на декември 2020 година. Тези вземания оформят дял от 30% от общата сума.
Национална агенция за приходите ще следи лизинга на коли и притежателите на скъпи коли
Данъчните започват нова акция по отношение на лица, закупили леки коли на лизинг, като в същото време ще продължат да следят и гражд...
Прочети повече
Вземанията по контракти за финансов лизинг на машини, уреди и индустриално съоръжение възлизат на 1.022 милиарда лева, като нарастват с 9.9% (91.8 млн. лева.) по отношение на края на декември 2020 година, оформяйки условен дял от 23.5% от общата сума.

Към края на предходната година, вземанията по финансов лизинг от нефинансовия бизнес у нас доближават 3.546 милиарда лв., като нарастват с 4.9% на годишна база, оформяйки дял от 82.7% от общата сума.

Вземанията от семействата възлизат на 788.8 млн. лв. в края на предходната година, като нарастват с 14.2% (98.1 млн. лева) на годишна база до дял от 18.1% от общата сума.

В края на декември 2021 година вземанията с матуритет над 1 до 5 години са 3.315 милиарда лв., като нарастват с 8.3% (253.6 млн. лева.) на годишна база. Относителният им дял в общия размер на вземанията по финансов лизинг нараства до 76.2%. Размерът на вземанията с матуритет над 5 години е 847.3 млн. лв.. Те нарастват с 2.1% (17.8 млн. лева.) на годишна база.

Още:

Още от ФИНАНСИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР