Необикновената история на Subway – и как тя се превърна от малка семейна фирма в гигант с $9,6 милиарда

...
Осъзнавайки, че не печели достатъчно за нуждите си, той попита
Коментари Харесай

Осъзнавайки, че не печели достатъчно за нуждите си, той попита приятел на семейството, Питър Бък, дали има някакви умни умения идеи за правене на пари.

Изображение: Питър Бък и Фред ДеЛука. Снимка: Метро

По-късно той си спомня: „Пийт каза „Защо не отворите магазин за сандвичи за подводници? Продавате страхотни сандвичи и хората ще дойдат.“

Д-р Бък – ядрен физик с докторска степен - направи повече от просто предлагане на съвети. Той даде на г-н ДеЛука заем от 1000 долара, за да отвори магазин в Бриджпорт, Кънектикът.

Това беше скромното начало на Subway, сега осмата по големина верига за бързо хранене в света, която тази седмица беше закупена от частния капитал фирма Roark Capital за сума, за която се смята, че е около 9,6 милиарда долара (7,6 милиарда британски лири).

Този първи магазин, открит на 28 август 1964 г., се нарича Pete's Super Submarines и се рекламира със слогана: " Опитайте един заради Пит!“

Потопяемият крайпътен знак Titan в клона на американското метро беше осъден като „безвкусен“

Свали се с летящ старт.

Изображение: Първият ресторант на Subway в Кънектикът. Снимка: Метро

Г-н ДеЛука, син на работник във фабрика, каза пред Chicago Tribune през 1985 г.: „В първия ни ден всички съставки ни свършиха и продадохме 312 сандвича; дълги един метър мекици със сирене, шунка, салам и разнообразие от зеленчуци. Бях свършил страхотна работа за промоцията."

Скоро обаче двамата осъзнаха, че сайтът на магазина не е идеален.

Г-н Делука си спомня: „Аз избраха ужасно място. Хората не се върнаха. Срещахме се в понеделник вечер и обсъждахме как се справяме. В един понеделник вечер през февруари се срещнахме, след като продадохме седем сандвича. Това беше по един сандвич за всеки служител."

В този момент двойката взе смело решение. Вместо да затворят магазина, те избраха да отворят втори в съседния град Феърфийлд с мотива, че вторият ще помогне да се рекламира съществуването на първия.

Роденият в Бруклин г-н ДеЛука, който в своята детството е показал предприемаческия си нюх, като е продавал комикси на приятелите си, продължи: „Построихме магазина с кредит от доставчик. Мисля, че на доставчиците им хареса идеята да работят със 17-годишно дете. Отворихме новия магазин през май и двата магазина започнаха да се развиват."

Изображение: Снимка: AP

Скоро след това последва трети магазин - и работейки 50 часа на седмица в магазините, г-н Делука премина от медицинско училище към по-малко трудоемка психология, в която той в крайна сметка се квалифицира.

След отварянето на четвъртия магазин през 1967 г. двамата съкратиха името на бизнеса - което вече беше променено на Pete's Subway - просто на Subway.

След това двамата си поставиха за цел да достигнат 32 търговски обекта в рамките на първото си десетилетие в бизнеса, но след осем години достигнаха само 16.

Това информира следващото им голямо решение, което беше да започне да продава франчайзи, подражавайки на успеха на Макдоналдс. Те нарекоха бизнеса на франчайзодателя, в знак на уважение към техния произход, Doctor's Associates.

Това доказа хода, който проправи пътя за експлозивния растеж на веригата. Subway отвори 100-ия си магазин през 1978 г. и 200-ия само три години по-късно през 1981 г. Сега има около 37 000 обекта по целия свят.

Изображение: г-н ДеЛука в клон на лондонското метро през 2012 г.

Бизнесът катапултира двойка до статут на милиардер, но г-н Делука почина от левкемия на 67-годишна възраст през 2015 г. Сестра му Сузане Греко, която беше ръководител на операциите и изследванията и развитието, пое управлението на компанията.

Дотогава обаче Subway съкращаваше служителите си. Годишните продажби достигнаха връх от 18 милиарда долара (14,2 милиарда паунда) през 2012 г. и се върнаха в обратна посока на фона на признаци, че вътрешният му пазар в САЩ е станал наситен след агресивна експанзия, която притисна някои от конкурентите му до стената.

По-пъргави конкуренти , като Chipotle и Chick-fil-A, отнеха пазарен дял от него в САЩ - и имаше и поредица от грозни спорове с франчайзополучателите.

Междувременно Джаред Фогъл, който беше преден план на неговите реклами за повече от десетилетие, беше вкаран в затвора през 2016 г. след скандал с детска порнография.

Г-жа Греко не успя да спре упадъка и не й помогна д-р Бък, който каза на New York Post през 2017 г., че я познава от в детството си, той никога не я е виждал като „очевидна наследница“ на г-н Делука.

Изображение: Джаред Фогъл каза, че е отслабнал, като е ял нискомаслени сандвичи Subway. Снимка: AP

През 2019 г. тя предаде управлението на Джон Чидси, първият главен изпълнителен директор на Subway извън двете семейства. Г-н Чидси, бивш изпълнителен директор на Burger King, затвори нерентабилни магазини, преразгледа менютата, похарчи повече за реклама и навлезе Subway по-дълбоко в онлайн продажбите, като му помогна да се справи с блокирането на COVID-19 и последвалия недостиг на работна ръка - плюс инфлацията на цените на храните, която последва глобалната икономика отваря отново след края на пандемията. През 2022 г. се върна към ръст на продажбите за първи път от десетилетие.

Спусъкът за продажбите тази седмица дойде през ноември 2021 г., когато д-р Бък, който е известен с това, че консумира пет сандвича Subway седмично, почина на възраст на 90 и остави дела си в бизнеса на своята благотворителна фондация. Все още отне до януари тази година, преди компанията да потвърди, че проучва продажба.

Приходите от продажбата ще бъдат разделени поравно между фондацията на Питър и Кармен Лусия Бък - както и вдовицата на г-н ДеЛука Елизабет, която съобщава се, че е наследила целия дял на покойния си съпруг.

Роарк има богат опит на пазарите за бързо хранене и ресторанти. Компаниите, които е подкрепила, притежават редица други бизнеси в сектора, включително Dunkin' Donuts и веригата за бургери Arby's.

Г-н Чидси каза пред Wall Street Journal тази седмица, че Subway ще се управлява отделно от другите ресторантьорски бизнеси на Roark .

Той каза пред вестника: „Те разбират нашия бизнес. От гледна точка на семейството, това беше убедителна оферта, която според мен работи за всички.“

Изображение: Снимка: AP

Под Собствеността на Роарк, каза г-н Чидси, разширяването ще бъде отново в дневния ред на Subway.

Той е подписал редица сделки с международни франчайзополучатели, чрез които цели да отвори около 9 000 ресторанта, включително 4 000 в Само в Китай през следващите две десетилетия.

Той каза на WSJ, че Subway може да нарасне до около 60 000 магазина по целия свят - навлизайки в нови страни, в които не е навлизал досега, и се конкурира в по-широката ресторантьорска индустрия.

Всичко изглежда далеч от романтичното начало на Subway.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР