Необичайни бързодвижещи се вълнообразни структури до една от близките до

...
Необичайни бързодвижещи се вълнообразни структури до една от близките до
Коментари Харесай

Мистериозни вълни около близка звезда озадачиха астрономите

Необичайни бързодвижещи се вълнообразни структури до една от околните до нас звезди – AU Микроскоп – са разкрили учени на фотоси, получени от VLT на Европейската южна обсерватория (ESO) и телескопа „ Хъбъл “.

Такива елементи освен в никакъв случай преди не са следени, само че даже не са предсказвани теоретично и тяхната природа към този момент остава мистерия. Резултатите от наблюденията ще бъдат оповестени през днешния ден, 8 октомври, в сп. Nature.

AU Микроскоп (съкратено – AU Mic) е млада звезда, ситуирана недалече от Слънцето и заобиколена от огромен прахов диск. Изследванията на такива „ отломъчни дискове “ (debris discs) оказват помощ на астрономите да схванат по какъв начин от тях се образуват планети.

Учените търсели в диска на AU Mic признаци на скупчване, нееднородности, които нормално сочат за вероятните места за образуване на планети. През 2014 година за тази цел бил употребен нов мощен висококонтрастен инструмент за изображения – създаденият в ESO правоприемник SPHERE, инсталиран на VLT. И незабавно било намерено нещо много извънредно.

„ Нашите наблюдения дадоха непредвиден резултат “, споделя Антъни Бокалети (Anthony Boccaletti) от Парижката обсерватория (Франция), главен създател на проучването. „ На изображенията на диска, получени от приемника SPHERE, открихме серия необясними елементи с дъгообразна или вълнообразна конструкция, които не наподобяват на нищо, следено в миналото преди. “

 

Широкоъгълна фотография на региона към близката звезда AU Mic.
© ESO/Digitized Sky Survey 2

Пет вълнообразни арки, ситуирани на разнообразни дистанции от звездата, напомняли вълните на вода. Озадачените откриватели се обърнали към по-ранни фотоси на този диск, получени от телескопа „ Хъбъл “ през 2010 и 2011 година, и освен разкрили същите елементи, само че се и убедили, че незнайните структури се трансформират с времето.

Оказало се, че „ вълните “ се движат, освен това доста бързо.

„ Отново обработихме изображенията, получени от телескопа „ Хъбъл “, и получихме задоволително данни за следене на придвижванията на странните елементи за интервал от четири години – споделя Христиан Талман (Christian Thalmann, Цюрих, Швейцария). – Като направихме това, разбрахме, че арковидните структури се отдалечават от своята звезда със скорост до 40 000 км/час! ”

Колкото по-далече от звездата се оказвали странните формирания, толкоз по-бързо се движели те. Или най-малко три обекта се движат толкоз бързо, че са способни да преодолеят силата на привличане на своята звезда и да излязат в междузвездното пространство.

Такива високи скорости изключват опцията загадъчните обединения да са подбудени от елементарни уплътнявания на диска – такива като планети, – които смущават веществото в диска в процеса само че орбиталното си придвижване към звездата. Нещо напълно друго форсира тези странни „ талази “ до толкоз високи скорост, което е безусловно извънредно.

„ В тази находка безусловно всичко е необикновено и ненадейно – разяснява Карол Грейди (Carol Grady, Eureka Scientific, США). – И защото никой нищо сходно не е следил преди и даже не е предсказвал теоретично, можем единствено да гадаем какво сме видели и по какъв начин можем да го разбираем. “

На тази звездна карта е маркирано ситуацията на близката звезда AU Mic в слабото южно съзвездие Микроскоп. Голяма част от звездите на тази карта може да се видят с невъоръжено око в тъмна безоблачна нощ. Но AU Mic е прекомерно слаба и се вижда единствено в незначителен телескоп. Нейното състояние е маркирано с червен кръг.
© ESO, IAU and Sky & Telescope

В момента откривателите нямат единно мнение за повода на незнайните талази към звездата. Но те към този момент са разгледали и отхвърлили цяла редица вероятни пояснения. Сред тях са конфликт на два солидни обекта, при което се е образувало огромно количество прахуляк, и спирални талази, провокирани от неустойчивото гравитационно поле на системата.

Други хрумвания наподобяват по-обещаващи.

„ Едно от обясненията на странните формирания ги свързва със звездни изригвания. AU Mic е звезда, проявяваща висока интензивност. От нейната повърхнина постоянно се изхвърлят мощни потоци сила “, изяснява съавторът на проучването Глен Шнайдер от обсерваторията Стюарт в Съединени американски щати.

„ Такова изригване може да е въздействало на една от планетите – в случай че, естествено, има такива – да вземем за пример да откъсне от нея вещество, което в този момент се популяризира през диска, ускорявано от силата на изригването. “

Учените възнамеряват да продължат наблюденията на системата AU Mic с SPHERE и други принадлежности, в това число на телескопа ALMA, и да се опитат въпреки всичко да изяснят природата на странното събитие. Дотогава то остава мистерия.

ESO

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР