Необходимостта от засилване на практическото обучение, провеждането на качествени квалификации

...
Необходимостта от засилване на практическото обучение, провеждането на качествени квалификации
Коментари Харесай

Умуваме заедно с Румъния как да повишим качеството на образованието

Необходимостта от усилване на практическото образование , провеждането на качествени квалификации и смяна на подготовката на учителите още от студентската пейка. Тези въпроси разискаха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и румънският му сътрудник Лиджия Дека в Букурещ.

Просветният министър е в Румъния за присъединяване в първия конгрес на самодейността на МОН по национална стратегия " Неразказните истории на българите ".

Той изясни, че се прави обзор на образованието на бъдещите учители в университетите, като предстоят промени - да бъде по-компетентностно насочено и обвързвано с практиката=

Цоков показа за обсъждан вид да се основат лаборатории - вид новаторски учебни заведения към някои университети, тъй че да се съчетае теоретичната с практическата подготовка.
 11 000 възпитаници са обхванати в дуалното образование
11 000 възпитаници са обхванати в дуалното образование

Работодателите желаят то да влезе и в университетите

Двамата министри разискаха и квалификациите, които са нужни за учителите , и се договориха да обменят опит и положителни практики в тази област.

От своя страна Лиджия Дека изясни, че от новата образователна година при тях е въведена наложителна едногодишна магистратура за преподавателите, като 80% от времето те прекарват в класната стая.

Цоков поздрави румънския си сътрудник за настоящия в северната ни съседка от 2016 година проект " Образована Румъния ", в чието създаване е взела участие и тя.

Двамата разискаха и нужните промени в подготовката и оценяването на децата в България и Румъния , с цел да имат те по-високи резултати при интернационалните проучвания от вида PISA. Друга тематика бяха STEM педагогиката и, потреблението на електронни запаси, а също и казусът с децата, които са в риск от отпадане от учебно заведение и би трябвало да бъдат приобщени.

Според министрите ще бъде потребно по-активно специалисти от двете страни да споделят положителни практики и да си сътрудничат под разнообразни форми, с цел да се усъвършенства качеството на образованието в двете страни.
 МОН поставя на нови основи професионалното обучение
МОН поставя на нови основи професионалното обучение

Съществено изменение на листата на професиите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР