Необходимо е ЕС да консолидира усилията на държавите-членки и на

...
Необходимо е ЕС да консолидира усилията на държавите-членки и на
Коментари Харесай

Президентът изрази тревога от разширяването на териториалния обхват на конфликта Русия-Украйна

Необходимо е Европейски Съюз да консолидира напъните на държавите-членки и на европейските институции за осъществяването на своята съществена цел да подсигурява сигурността, стабилността и просперитета на европейските  жители и на районите в съседство. За това прикани президентът на срещата на върха на групата „ Арайолуш “ в Порто, оповестиха от прессекретариата на президента.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11887
Форматът за политически разговор носи името на португалския град, в който през 2003 година организира първото си съвещание, и на срещата на върха в Порто вземат участие президентите на 13 страни членки на Европейски Съюз – Португалия, България, Хърватия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Малта, Полша и Словения.

В изявлението си акцентира, че Европейски Съюз би трябвало да обърне съществено внимание и действително да отговори на паниките и упованията на европейските граждани така, че да не се стига до повишаване на общественото напрежение и популизма. Държавният глава съобщи, че бъдещето на Обединена Европа ще зависи на първо място от способността й да отстоява и развива личната си визия за обединен и мощен Европейски съюз, който има положителна роля в Европа и света. 

Като основно предизвикателство пред Европейски Съюз и интернационалната сигурност президентът дефинира продължаващата към този момент 19 месеца война на Русия против Украйна, която към този момент е предизвикала гибелта на стотици хиляди души и големи опустошения, а въпросът по какъв начин ще бъде прекъсната към момента остава открит. акцентира, че от първия ден на войната България е жигосала експанзията и погазването на интернационалното право, а от основно значение през днешния ден е стратегическото единение и взаимност в Европейски Съюз да бъдат съхранени, като бъде подложен приоритет върху възобновяване на мира в Европа и подсилване на архитектурата на сигурност.   

Всеки ден от тази война заплашва интернационалния мир и сигурност, а войната на безсилие визира освен директно участващите във военните дейности, а и обществените и стопански системи на всички страни в съседство, уточни.

Президентът изрази паниката си от разширението на териториалния обсег на спора, както и от възходящия риск за страните от Черноморския район с бомбардировките на пристанищната инфраструктура на Украйна и ограничението на корабоплаването, което води до следваща ескалация на спора.

Затова, по думите на президента, е нужна всеобхватна тактика от страна на интернационалната общественост както за прекратяването на бойните дейности сред Русия и Украйна, по този начин и за спечелването на мира в дълготраен проект. Държавният глава още веднъж акцентира, че изпращането на още и още оръжия не води до решение на спора и е нужен разумен баланс сред военни, стопански и дипломатически ограничения.

Европа не може да си разреши тази война да продължава и е належащо да бъдат търсени подходи, чиято съществена задача е възобновяване на мира в Украйна. Затова са нужни мощна политическа воля, дипломация и дейни договаряния за обективен и резистентен мир, учреден на интернационално приетите правила на Организация на обединените нации, прикани още.

Президентът Радев съобщи също по този начин, че с цел да отговори дейно на многочислените рецесии, Европейски Съюз следва да укрепи солидарността и да реализира резултати в полза на общите цели. Държавният глава прикани европейските страни да препотвърдят единството си на основата на общите правила и поетите задължения в границите на Европейски Съюз. Като образец в тази тенденция открои присъединението на България и Румъния към Шенген, за което и двете страни от дълго време са покрили нужните критерии, само че участието им непрестанно се отсрочва.

В изявлението си президентът означи и възходящия миграционен напън към Европейски Съюз, което изисква доста по-висока степен на съдействие сред страните членки. Когато става дума за противопоставяне на незаконния трафик, това е обща задача на всички страни от Обединена Европа, а освен на страните по външните европейски граници, акцентира. Държавният глава подсети, че хванатите в страната ни трафиканти са жители на съвсем всички страни членки на Европейски Съюз и това изисква сливане на напъните за заличаване на финансовите и организационни центрове на незаконния трафик на хора в Европа.

Изграждането на зелена стопанска система в Европа е обща цел, само че би трябвало да се реализира в синхрон, а не в несъгласие с други значими цели на Обединена Европа – развиването на конкурентоспособна стопанска система, високо качество и стандарти на живот за жителите, уточни президентът. подсети, че затварянето на базови мощ в Европа, при доста по-ниските цени на електрическата енергия в редица райони на света, прави това доста мъчно постижимо и изисква действителна оценка на опциите на обособените страни.

В изявлението си на форума акцентира също по този начин, че дебатът за бъдещето на Европа е невъобразим без слагането на фокус върху демографската рецесия на Стария континент. Президентът открои нуждата от извеждането на демографските политики в приоритет, с цел да имат триумф и задачите на Европейски Съюз за софтуерно водачество, стабилно развиване и стратегическа роля в световния свят.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР