Необходимо е да вървим към повишаване на правната култура на

...
Необходимо е да вървим към повишаване на правната култура на
Коментари Харесай

Адв. Шаркова: Закъсняваме много с Правилата за добра медицинска практика

Необходимо е да вървим към повишение на правната просвета на българските лекари – от една страна посредством специфични наръчници, от друга с включване на правната тема в университетското обучение по медицина.

Това сподели по време на форума „ Иновации и положителни практики в здравния бранш “ на вестник „ Капитал “ юристът по здравно право Мария Шаркова.

Тя бе безапелационна, че има доста неправилно разбиране, съгласно което нежеланите събития, наричани по-често лекарски неточности, настъпват единствено в болничните заведения.

„ Статистиката демонстрира, че половината от тези събития се случват в амбулаторни условия в извънболничната помощ “, изясни юристът.

По думите й закъсняваме доста с въвеждането на Правилата за добра здравна процедура, а те се основават на медицината на доказателствата и пазят както интереса на пациента и неговата сигурност, по този начин и интереса на лекаря.

„ Тези правила понижават риска от субективизъм при дейностите или бездействията и са гаранция за обективност и безпристрастност, в случай че се стигне до спор или правосъден развой “, сподели адв. Шаркова.

Тя уточни, че по нейни наблюдения и статистиката, която води, хирурзите и акушер-гинеколозите не престават да държат първото място по брой на заведените каузи против лекари. По думите на юриста, това би трябвало да се възприема като сигнал от гилдиите на тези експерти да бъдат дейни и да предизвикват основаването на правила за добра здравна процедура в своите специалности.

Юристката разяснява още, че броят на заведените каузи като цяло нараства през последните години, както нарастват и сумите, предявени в исковете. По тази причина нейната рекомендация е лечебните заведения в точния момент да си създадат застраховки, които да им подсигуряват успокоение при нужда.

„ При междинна дълготрайност на водените каузи от 46 месеца, през които се натрупат и лихви, става явно какъв брой значима и нужна е застраховката “.

Адв. Шаркова означи и ниската интензивност на лекарските контролни комисии в лечебните заведения и отсъствието на разбор на проблемите, свързани с неточности и спорове, както и неналичието на регистрация на вътреболничните инфекции.

Тя прикани за промени в Закона за съсловните организации, които да регламентират ролята на тези структури в процеса, което ще значи, че лекарските колегии вземат участие интензивно в него.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР