Необходимо е да се учи малко, но да се мисли

...
Необходимо е да се учи малко, но да се мисли
Коментари Харесай

Диян Стаматов: Необходимо е да се учи малко, но да се мисли критично и съвременно

Необходимо е да се учи малко, само че да се мисли сериозно и модерно, разяснява пред БНР Диян Стаматов – шеф на 119 учебно заведение " Акад. Михаил Арнаудов " в София и ръководител на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България.

По думите му резултатите от проучването PISA през предходната година са посочили за следващ път главния извод – че са нужни извънредно съществени промени в разнообразни направления. И изброи – образователни проекти, образователни стратегии, какво тъкмо се учи, да се осъзнае, че има незначителен материал в учебниците, който би трябвало да бъде отстранен.

" Преподаването в нашите учебни заведения е насочено в напълно друга посока. Всичко би трябвало да се промени в посока излаз, а оттова последователно и смяна на образователното наличие ", безапелационен бе Стаматов. Той напомни, че в страната има 90 хиляди учители и всред тях има необикновено добре готови специалисти, които биха могли да създадат стъпката напред.

" Няма по какъв начин да чакаме от хора, които са почнали своята трудова кариера в просветителното министерство и я не престават към този момент 30-35-45 години, те да трансформират всичко – те нямат тласъка да го създадат ", акцентира Стаматов. Според него действителността демонстрира, че образованието не е целта, за който се приказва. За увеличените заплати на учителите Стаматов разяснява, че заплатите в учебно заведение са по-ниски с към 200 лева от тези на един касиер в огромен хранителен магазин.

Предстои по нови правила да бъдат определени шефове на над 600 учебни заведения у нас. Процесът се отпушва при започване на тази година, откакто тъжба против остарялата разпоредба по осъществяване на състезанията ги блокира през 2022 година Още идната седмица ще бъдат оповестени 120 позиции.

" Изборът обаче би трябвало да е транспарантен. Политиката се вгражда в безусловно всички системи в страната. Образованието няма по какъв начин да остане тотално без значение от политическите въздействия ", разяснява шефът.

Той е срещу политическите назначения. 

" Един добър шеф в следствие би могъл да стане човек, който да въплъщава хората в локалната власт, само че не противоположното – първо да е политическо лице и по-късно да е назначен за шеф, което мощно опорочава всичко обвързвано с обективността в ръководството ", безапелационен е Диян Стаматов.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР