„Необходимо е да обединим усилията си в областта на противодействието

...
„Необходимо е да обединим усилията си в областта на противодействието
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов в Херцлия Питуах: Необходимо е да обединим усилията си в борбата срещу тероризма


„ Необходимо е да обединим напъните си в региона на противодействието и пропагандирането на тероризма. България като страна-членка на НАТО и Европейски Съюз и като външна граница на Съюза, поставя неимоверни старания да противодейства на разпространяването на радикални хрумвания “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на 18-тата годишна Световна конференция на Международния институт по контратероризъм в гр. Херцлия Питуах.

Премиерът Борисов акцентира, че освен специфични, само че и сполучливи се оказват ограниченията на страната ни за прекъсване на напредването на членове на терористични организации към Европа. Българският министър-председател съобщи, че по времето на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз са набелязани съответни на практика ограничения за противопоставяне на задграничните бойци.

„ В подтекста на географското състояние и европейската вероятност на страните от Западните Балкани, ограниченията ще имат позитивно въздействие и върху страните от района “, сподели още министър председателят Борисов. Той напомни, че отчетът на експертната група към Европейската комисия по радикализация, оповестен на 18 май 2018 година, планува ограничения за възстановяване на съдействието сред другите институции, както и бърз и ефикасен продан на информация.

„ Подобряването на цялостното равнище на сигурност в Европейския съюз ще рефлектира позитивно и върху прилежащите региони като Западните Балкани и Близкия Изток “, сподели още по време на форума министър-председателят Бойко Борисов. Той уточни, че българското европредседателство придаде особена значимост на задълбочаването на районното съдействие и напомни, че всички държави-членки се оповестиха изрично за усилване на партньорството със страните от Западните Балкани, избрани като стратегически сътрудник в региона на сигурността. „ Ако ние успеем да овладеем заплахите и да реагираме по един ефективен метод, ние ще ограничим достъпа на терористи до Европейски Съюз, а това ще се отрази и в по-широк геополитически проект “, добави още министър председателят Борисов.

В речта си по време на конференцията в Херцлия Питуах българският министър-председател съобщи, че службите за разузнаване и сигурност на България и Държавата Израел са постигнали извънреден синхрон в съдействието между тях.

„ Нещо повече, съгласно оценките на ръководителите на българските служби, професионалните контакти с техните израелски сътрудници са на стратегическо равнище “, уточни министър председателят Бойко Борисов.

Пред участниците в Международната конференция Бойко Борисов напомни, че израелският и българският народ дружно претърпяха атентата в Бургас през лятото на 2012 година „ Той се реализира на българска територия, само че против израелски жители и сподели, че терористичната опасност не признава държавността и границите сред тях. Това трагично събитие докара извеждане на напред във времето нуждата от в допълнение подсилване на потенциала и координацията сред институциите и от усилване на взаимоотношението с всички интернационалните сътрудници и изключително с Израел “, сподели още българският министър-председател. Бойко Борисов добави, че всяка страна е длъжна да следи публичните процеси, с цел да знае по какъв начин най-точно и в точния момент да противодейства на всеки опит за нахлуване на деструктивни фактори и хрумвания.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР