Необходима е по-голяма координация между държавите-членки на Европейския съюз за

...
Необходима е по-голяма координация между държавите-членки на Европейския съюз за
Коментари Харесай

Необходима е по-голяма координация между държавите-членки на ЕС за изход от пандемията

Необходима е по-голяма съгласуваност сред държавите-членки на Европейския съюз за намиране на общи решения и излаз от пандемията COVID-19. Това съобщи ръководителят на Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове (КЕВКЕФ) Драгомир Стойнев по време на видеоконференцията на Комисиите по европейски въпроси на парламентите на Европейски Съюз (КОСАК). Поради продължаващата усложнена от COVID-19 интернационална конюнктура форумът във видеоконферентен формат размени нормалния пленарен КОСАК. В продължение по тематиката Стойнев изрази своята угриженост, че посредством блокирането на Многогодишната финансова рамка държавите-членки ще бъдат лишени от нужния им финансов запас за осъществяването на съответни ограничения за справяне с рецесията. "От подобен акт на блокиране на средствата с политически подбуди най-вече страдат жителите на Европейски Съюз ", добави той.

В най-важното събитие, бележещо края на парламентарното измерение на Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз, присъединяване взеха канцлерът на Федерална Република Германия Ангела Меркел, която показа пред парламентаристите доклада на Германското председателство, както и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лаейн, която във втория ден от КОСАК бе панелист по тематиката за бъдещето на Съюза. В изявлението ѝ измежду поредицата от значими тематики се открои тази за възобновяване от рецесията, подбудена от COVID-19, като ръководителят на Европейска комисия още един път посочи централната роля на националните парламенти в процесите по правене и приемане на Националните проекти за възобновяване. Сред другите представители на Видеоконференцията бяха шефът на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите доктор Андреа Аммон, както и секретарят на федералното министерство на опазването на здравето доктор Томас Гебхарт.

Интересен и новаторски миг от видеоконференцията бе включването в дневния ѝ ред на изключително добавена тематика, която обхвана възобновяването на трансатлантическите връзки. Драгомир Стойнев приветства успеха на Джо Байдън и акцентира, че упованията към администрацията на новоизбрания президент на Съединени американски щати са огромни и са в посока противодействието на COVID-19 и икономическо възобновяване, които на собствен ред биха разкрили благоприятни условия за по-силно икономическо съдействие сред Европейски Съюз и Съединени американски щати. В допълнение ръководителят на КЕВКЕФ посочи, че завръщането на Съединени американски щати в световните контракти, каквито са Парижкото съглашение, подновяването на уговорките към Световната здравна организация, както и Планът за деяние по Иранската нуклеарна стратегия, биха понижили насъбраното през последните години междуинституционално напрежение.

Заключителна за видеоконференцията бе тематиката за ролята на Европа в света и виновното ѝ партньорство с Африка. В нейните рамки Стойнев акцентира на потребността от създаване на партньорство със прилежащия на Европа континент. Трябва да концентрираме напъните си върху партньорство, което подсигурява резистентен модел на напредък, усъвършенствана бизнес среда и капиталов климат. От значително значение е да позволяваме спорове, да изкореняваме бедността, да понижим неравенствата и да подсигуряваме свободна и обективна търговия, съобщи ръководителят на КЕВКЕФ. Като добър образец в тази посока той даде взаимната самодейност на Европейската капиталова банка и Африканската банка за развиване – Boost Africa. В умозаключение Стойнев акцентира на общите старания, които би трябвало да положат двата съюза, с цел да подсигурят развиването на партньорството си.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР