Ненаяли се. Такава е ситуацията около опитите за провеждане на

...
Ненаяли се. Такава е ситуацията около опитите за провеждане на
Коментари Харесай

НЕНАЯЛИ СЕ! Андрей Цеков върна Велико Желев в пътните схеми за милиарди

Ненаяли се. Такава е обстановката към опитите за осъществяване на нови поръчки за пътно поддържане след прибързано прекратените контракти от времето на ГЕРБ. Изкушенията и ползите са толкоз огромни, че втора година подялбата и новото разпределяне на картите не може да се получи. Служебното държавно управление на Гълъб Донев се полакоми да разгласи процедури с рекордни стойности и се опита безобразно да ги завърши в последния миг.

Новата власт анулира поръчките на служебната, само че пък откри съмнителни процедури с цената на откровени престъпления и комфортни изключения, като връщането от министър Андрей Цеков на задържания неотдавна пътен необут Велико Желев на хранилката за милиарди. Междувременно не престават да се заплащат милиони по противозаконна компромисна скица, а някои любимци на остарялата власт се пласираха добре и при новата.

Закононарушения и кавалерски съглашения

Прекратяването на оповестените от служебното държавно управление процедури за пътно поддържане на рекордна стойност за близо 4 милиарда лв. пристигна закономерно на фона на скандалните дейности на АПИ в последния миг и всеобщото дисквалифициране на компании по тези поръчки. Още при прекратяването на състезанията рискът от обжалване беше явен, което не попречи на Министерство на регионалното развитие и АПИ да започват нови процедури преди да изчакат влизането в действие на решенията за прекъсване на предходните.

Това е изрично неразрешено от Закона за публичните поръчки – не може да се прави нов конкурс при неприключил предишен със същия предмет. Няма метод пробитият районен министър Андрей Цеков да не знае това – той постоянно получава похвали, че схваща от публични поръчки за „ наши “ и „ ваши “.

Тук сигурно очакванията на новата власт са били други – опит за подписване на джентълменско съглашение с компаниите. От медийни изявления стана ясно, че в МФ е била извършена среща с представители на строителния отрасъл, на която компаниите са били увещавани да не апелират. Явно пътищарите не са останали удовлетворени от чутото, тъй като решенията за прекъсване на процедурите всеобщо се апелират. Тук няма по какъв начин да разберем кой е бил крив, кой прав и кой от какви съображения изхожда, само че опитът за групова сделка е реалност.

В тази обстановка новите процедури са спрени с налагане на краткотрайна мярка от Комисия за защита на конкуренцията, а Министерство на регионалното развитие заприказва за вероятно осъществяване на процедура на директно договаряне с тъкмо избрани компании в условия на необходимост. Ако се стигне до такова договаряне, то още веднъж ще е краткотрайно, до осъществяване на постоянни процедури. Обещанията те да са при почтени условия към този момент се разминават с действителността.

Честно съревнование по най-ниската цена, само че единствено ненапълно

Основно обръщение на новия екип в Министерство на регионалното развитие и АПИ за новите процедури е, че при тях офертите ще бъдат оценени обективно, тъй като единственият индикатор, който конкурсните комисии ще гледат, са препоръчаните единични цени. В сектора харесват като цяло сходно решение, тъй като оценяването на техническите оферти основава доста предпоставки за индивидуалност. За да се избегне това, в новите поръчки АПИ желае от компаниите да предложат единични цени за 232 типа действия, разграничени в общо 8 сметки, като за всяка от дейностите е избрана пределна цена.

В метода на оценяване на тези предложения е първата измама. От формулата за оценка напълно са изключени 84 типа действия, свързани с поддръжката на пътни уреди. Тоест АПИ хем желае компаниите да предложат цени за тях, хем не има намерение да включи тези цени в оценката на ценовите предложения.

Бившият районен министър Гроздан Караджов към този момент разяснява, че някои от изключените действия са едни от най-скъпите в този вид поправки. Изключването на тези 84 позиции от ценовата оценка на офертата се апелира като неприемливо в някои от подадените против Комисия за защита на конкуренцията тъжби по процедурата.

Недоумения разсъниха и ограничаващите условия по новите състезания, в които се заложиха условия за обороти – каквито при поръчките на служебната власт нямаше, и висока летва за доказване на опит.

Един от причините за анулация на предходните състезания на служебната власт беше, че не се признава опит на компаниите по поддържане на първостепенна улична мрежа – улици I и II клас, и това имало разубеждаващ резултат по отношение на евентуални участници.

Хубаво, само че в новите състезания ситуацията е същото – в тях минимумът за поддържани зимно и настоящо пътища за последните 3, респективно 5 години е повишен от 250 км при служебното държавно управление на 400 км в този момент, като наред с това при признаването на опита са отпаднали действия, осъществявани по общинската пътна мрежа.

Реклама

Така новите поръчки излизат по дизайн за по-големите компании. Тази седмица районният министър Цеков отхвърли условията за оборотите да са високи, като ги съпостави с прогнозните цени по поръчките, само че по този начин или другояче такава летва при предходните състезания нямаше.

Двоен критерий и Велико и Жилаво изключение

Може би най-скандалното развиване от последните няколко седмици е изненадващата развръзка по друга пътна линия – провесен от пролетта на 2022 година конкурс, само че не за настоящо поддържане, а за главен ремонт на тъкмо посочени сектори. По тази процедура с 5 обособени позиции и планирана стойност 135,9 млн. лева предложения са подавани до август 2022.

След приемането им комисията е провела две съвещания – през август и през септември 2022 година, на които е обсъждано дали показаните документи от компаниите дават отговор на изискванията за присъединяване. Установени са неналичия и са поискани спомагателни документи, което е нормална процедура. След това съвещание цялата процедура увисва – по това време идва към този момент длъжностен кабинет, и не помръдва в продължение на цяла година.

Внезапно обаче, с година забавяне, на фона на всеобщо преустановяване на процедури на служебното държавно управление в края на август, актуалното управление на АПИ е излязло с класиране по тази поръчка, като се е наложило компаниите да възобновят валидността на от дълго време изтеклите си предложения.

За това пръв заяви „ Капитал “. Класирането става след отваряне на ценовите предложения, които са безусловно потресаващи и надвишават два пъти прогнозните стойности по поръчката. Въпреки това извънредно скандално развиване, комисията не излиза с решение за преустановяване на процедурата, а в противен случай – прави класиране по две от позициите.

 Велико Желев отново се оказа измежду печелившите с двойно по-висока цена от прогнозната…

За първа позиция – ремонт на 34,1 км. от пътя Ст. Оряхово-Обзор-Гюльовица, е класирано обединяване “Роуд проджект ” с участници “Хидрострой ” на Велико Желев и “Трансстрой-Варна ”, с цена от 69,9 млн. лева без Данък добавена стойност, а за втора позиция – консорциум сред “Инжстройинженеринг ” и “Битумина Гмбх – България ”, който ще ремонтира 31,5 км. път Гюльовица-Каблешково за цена от 69,9 млн. лева

Справка в първичната документи по поръчката демонстрира, че прогнозната цена за позиция 1 е 37,5 млн. лева, а по обособена позиция 2 прогнозната цена е 34,6 млн. лева Документацията е допускала прогнозната цена да се надвишава, само че е безумно да се стигне до класиране на компании с двойно по-високи цени, разясняват специалисти.

Това опонира на духа и буквата на Закон за обществените поръчки – че прогнозната цена би трябвало да е реалистична, че с нея се преценяват условията за оборот и че средствата по поръчката следва да са подсигурени. В случая с предложения единствено по две от позициите е надхвърлена общата първична стойност по поръчката – 135, 9 млн. лева за общо 5 позиции.

Това развиване е доста забавно на фона на различен подробност – още през 2022 година поради пропуски в документите надпреварата по 2 от 5-те позиции е прекъснато – позиции 3 и 4. След решението за преустановяване в конкурсната комисия е постъпило прелюбопитно питане – дали прогнозната стойност по поръчката остават 135,9 млн. лева, без значение от прекратяването на позиции, или от нея би трябвало да се извади цената на прекратените позиции и новата планирана стойност слиза до 85 млн. лева

Комисията дава замъглен отговор, като хем удостоверява запазването на прогнозните стойности по обособените позиции, хем добавя, че позиция 3 и 4 са прекъснати. Това обяснение е обещано преди приключването на периода за подаване на офертите през 2022 година Така стигаме и до закономерно внасяне на предложения по две позиции, изчерпващи целия запас.

Всичко това е доста, доста необичайно на фона на смелостта, с която АПИ и Министерство на регионалното развитие работят по преустановяване на останалите процедури. Министерство на регионалното развитие към този момент побърза да трансферира виновността за протичащото се на някогашния районен министър Гроздан Караджов, който всеобщо бил залагал нереалистично ниски планирани суми и всички предложения били високи. И въпреки всичко не всички предложения са толкоз високи и в страни от прогнозните – по този начин да вземем за пример за позиция 5 е подадена оферта за 18,8 млн. лева, при планирана стойност от 13 млн. лева

От Министерство на регионалното развитие сочат за образец процедура с планирана стойност 924 млн. лева за автомагистрала Русе – Бяла, по която Караджов разписал решение за класиране на компания с оферта за 1,534 милиарда лева, а в отговор Караджов изясни, че това е наследена поръчка от ГЕРБ и кабинетът Петков е бил предизвестен за нея. Андрей Цеков не споделя кое постанова да продължи с класирането при поръчка с погрешни планирани стойности, освен това замразена повече от година, на фона на голям брой анулирани други състезания.

Всичко това оставя доста неприятен усет. Който може още повече да се вгорчи – при възможна процедура на директно договаряне със остарели нови любимци в пътното поддържане.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР