Ненадейни студове – как да спасим разсада? Когато разсадът се

...
Ненадейни студове – как да спасим разсада? Когато разсадът се
Коментари Харесай

Ненадейни студове и как да спасим разсада – лесни съвети

Ненадейни студове – по какъв начин да спасим разсада?

Когато разсадът се раззелени, градинарите имат нова грижа – по какъв начин да го защитят от вероятни ненадейни студове? За растенията в оранжерията няма проблем, там е топло и всичко е наред, само че какво да кажем за растенията, които порастват навън?

Всъщност, има доста разновидности за избавление. Ще ви опиша за някои от тях, които аз или моите другари употребяват.

Е, да стартираме с тези растения, които през студеното време не са пораснали доста. Ако кълновете са не повече от 5 см, тогава те просто би трябвало да бъдат мулчирани за през нощта. Използвайте торф за това, след което можете просто да го разровите и да го оставите като мулч в земята. Двойното преимущество е, че ще запазите кълновете от студа, а по-късно ще предпазите почвата от изсушаване. Кълновете би трябвало да са напълно покрити с торф.

Ако сте засадили растенията на кревати под краткотраен заслон, тогава дребните студове не са опасност, само че в случай че въпреки всичко се притеснявате, тогава в магазина се продават специфични таблетки, които ще тлеят и ще покачват температурата цяла нощ.

Ако растенията са малко по-високи и е проблематично да се слага доста торф, тогава има два изхода. Покрийте растенията със сено или плява. Внимателно, с цел да не ги счупите. И всеки ден ги разкривайте деликатно. Не бързайте да отстранявате сеното от леглата, студовете не се случват единствено за една вечер. И вторият метод е събирете всички саксии, кофи в които са пикирани растенията и ги покрийте от горната страна за през нощта /с полиетилен например/.

Препоръчително е краставиците, тиквичките и тиквите да се покриват със сено. През деня се отстранява, а през нощта, без значение дали има заплаха от студове, още веднъж се покриват със плява.

През пролетта, даже в тези нощи, когато няма слана, е задоволително студено. А студът няма да разреши на растението да пораства толкоз бързо, колкото бихме желали.

Вижте още: Богат рандеман от краставици на квадратен метър – засаждане в торби!

Дори и да сте сигурни, че пролетта ще бъде топла, подгответе се авансово. Времето е непредсказуемо.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР