Немските власти се съгласиха да национализират Uniper, най-големия вносител на

...
Немските власти се съгласиха да национализират Uniper, най-големия вносител на
Коментари Харесай

Германия национализира газопреносното предприятие, за да предотврати срив в енергийния сектор

Немските управляващи се съгласиха да национализират Uniper, най-големия вносител на природен газ в страната, като част от напъните за опазване на промишлеността в изискванията на енергийна рецесия, заяви компанията.

Според обособени изказвания, оповестени от Uniper и Fortum, финландската компания майка, Берлин ще влага 8 милиарда евро (8 милиарда долара) посредством нарастване на капитала на цена 1,70 евро на акция, с цел да обезпечи оцеляването на компанията преди зимата.

Споразумението дава изясненост по отношение на структурата на собствеността, разрешава ни да продължим активността си и да изпълняваме ролята си на снабдител на сила от сериозно значение за системата ", съобщи в изказване основният изпълнителен шеф на Uniper Клаус-Дитер Маубах. " Това обезпечава енергийните доставки за предприятията, общинските комунални служби и потребителите. "

По-рано този месец Uniper изиска спомагателна държавна помощ поради загубите, произлизащи от напъните на компанията да размени изчезналите количества съветски газ.

Сега се чака държавното управление да изкупи 56% от акциите, притежавани от Fortum, за 480 млн. евро като част от утвърдената през юли избавителна договорка на стойност 15 милиарда евро (15 милиарда долара).

" Откакто през юли беше контрактуван стабилизационният пакет за Uniper, ситуацията на Uniper се утежни още по-бързо и значително; заради това бяха контрактувани нови ограничения за разрешаване на обстановката ", се споделя в изказването на Fortum.

Потоците на газ от Русия, най-големият снабдител на сила за Германия, понижават през последните месеци заради механически проблеми, подбудени от глобите, наложени на Москва по отношение на Украйна. В резултат на това Uniper е принудена да купува газ на спот пазара на доста по-високи цени, с цел да компенсира дефицита.

Според Bloomberg Intelligence загубите на Uniper от намирането на различни снабдители за Русия евентуално ще надвишават 18 милиарда евро тази година. Компанията към този момент регистрира загуба от над 12 милиарда евро през първите шест месеца на 2022 година

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР