Немислимата за 48-ия парламент среща на лидерите във формат ГЕРБ,

...
Немислимата за 48-ия парламент среща на лидерите във формат ГЕРБ,
Коментари Харесай

Търсят се нестандартни министри

Немислимата за 48-ия парламент среща на водачите във формат ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ въпреки всичко се организира в 49-ия и обратно на първичните упования даде някакъв ориентир за бъдещи планове. Противно, тъй като през миналите няколко дни видяхме все по този начин твърдата позиция на обединяването за неподкрепа освен за мандат на ГЕРБ, само че и за ръководство, в което ГЕРБ взе участие, а „ неприятните ченгета “ от партията на Бойко Борисов, в това число самият той, даваха да се разбере, че в случай че не стане с първия, няма да стане и с втория. 

Слава богу, пръстите на Делян Добрев още са 10 на брой, гостите пристигнаха (този път) с елегантно забавяне като за първа среща и след замяна на взаимни любезности по отношение на националните цели и персоналната амнистия кой кого арестувал, диалогът потегли всъщност.

„ Да минем на това, което сме чули от вас - че няма да ни подкрепите, а желаете да ви подкрепим ние и да ви направляваме посредством Народното събрание. Като господин Петков споделя „ празен чек “, хубаво е да ни предложите състав на кабинет - министър председател, министри... “, хвърли ръкавицата Бойко Борисов. - „ Би трябвало да намерим метод да съставим държавно управление - дали в първия, дали във втория мандат “.

С което създаде новината, че ГЕРБ може и да поддържа мандата на втората политическа мощ, в случай че лицата в проектокабинета ѝ ѝ харесат. Ерго – „ проект Б “ с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ ИТН “ остава заключен в чекмеджето. Засега.
Кой (не) желае да е министър
Да си дойдем на думата. В обединяването си показват по друг метод този проектокабинет. От появяването си насам водачите на „ Промяната “ не са давали поръчка, че са трансформирали мнението си Министерският съвет да се състои от политически лица. В неделя Асен Василев позволи „ политици и специалисти “, давайки за образец акад. Николай Денков, който е комбиниране и от двете (но и към този момент бе номинация на Политическа партия и Демократична България за министър-председател). Публична загадка е, че самият Василев не би отказал този пост, а кулоарна клевета – че имена, в това число неговото, са били обект на двустранни диалози с Борисов и хората му и вътре в партията. От Демократична България обаче, както и част от самата Политическа партия, си показват проекткабинета си като по-скоро експертен. За експертен кабинет приказва неотдавна Атанас Атанасов, а от другия съпредседател на дясната коалиция Христо Иванов сме чували обратно във времето апели водачите да останат в Народното събрание.

Този разнобой не би следвало да е изненада. В държавното управление „ Петков “ „ Промяната “ изтегли целия си авангард в Министерския съвет – т.е. водачите и най-близкото обграждане заеха постове в изпълнителната власт, до момента в който водачите на Демократична България останаха в Народното събрание. Тогава това нямаше толкоз огромно значение, колкото има в този момент, тъй като ярки политически лица в проектокабинета, макар цялата благосклонност към съперника Политическа партия, която Борисов показва тези дни, може да му даде съображение да уточни обществено водачите ѝ като „ властолюбци “ – и то на фона на личната му поръчка, че той няма да е номинация за министър председател с мандата на партията си. Ясно е за кого биха били изгодите от една такава обстановка, електоралните най-много. 
„ Ако е доста добър специалист, ще си стои във компанията “
„ В деня на връчването на мандата, би трябвало да сме подготвени или с наш състав на кабинет, или с техен състав на кабинет. Ако го няма, ще предложим наше държавно управление на малцинството “ – даде поръчка малко по-късно денем Борисов (план Б?). И също заприказва за експертно държавно управление, само че с ангажимента, че „ те специалистите са политици. Ако е доста добър специалист, ще си стои във компанията “.

Проектокабинет от специалисти, или експерти-политици (ала Денков), с някакъв не толкоз провокиращ електоратите и на ГЕРБ, и на Политическа партия, и на Демократична България небосвод от година-две, да вземем за пример, изключително на фона на единомислието по предпочитаните закони и поръчката, че ще се написа дори взаимна управническа стратегия, би направило евентуално отдръпване на Борисов много по-трудно обосновано. 

Но поддръжка за държавно управление на малцинството по предписание не върви след нечии красиви очи. Най-малкото върви със зам.-министри, с изтекли мандати на цели или частични сформира на значими органи, като тези: Инспекторат към Висшия правосъден съвет, парламентарната квота на Висшия правосъден съвет, Конституционен съд, Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), обект и на взаимно законодателство в този момент, Българска национална банка, Комисия за защита на конкуренцията, основната Комисия за енергийно и водно контролиране, Национален осигурителен институт, НЗОК, Агенция за обществените предприятия и мн. др. 

Днес доста пъти чухме, че сега първите две политически сили пробват " ексцентрични практики " - наложено от ексцентричната обстановка. Да, може и да наподобява ексцентрично първите да поддържат вторите, само че в междинния ешелон, няма нищо ексцентрично. Най-често той ръководи страната.

Освен в случай че всички забъркани не са водени единствено и само от чист и извънредно нужен сега алтруизъм - бюджет, еврозона, Шенген, конституционна промяна.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР