Нелегални мигранти завземат чужди апартаменти и се регистрират в тях.

...
Нелегални мигранти завземат чужди апартаменти и се регистрират в тях.
Коментари Харесай

Въртят грозна схема с бежанци и имоти, софиянци пропищяха

Нелегални мигранти завземат непознати жилища и се записват в тях. Целта им е да придобият поданство или краткотраен статут, за които им би трябвало и непрекъснат адрес. Това алармираха притежатели на жилища пред „ Телеграф “.

Една от пострадалите показа, че в дома й пристигнали гранични служители на реда, с цел да търсят азиатец. Разследване на " Телеграф " е посочило, че скандалните случаи към този момент са десетки, като към този момент най-вече са в София.
-->
„ Тези злоупотреби най-вероятно се случват с подправени нотариални актове или пълномощни “, съобщи кметът на „ Люлин “ Милко Младенов.

Адвокат Томислав Миладинов пък разяснява, че единственият метод измамата да се случи е някъде по веригата да има осъществено престъпление - основани подправени документи, да има помощ в общината по един или различен метод и така нататък

От Министерство на вътрешните работи споделиха, че имат все още няколко случая, главно в столицата, като те към този момент са предадени на прокуратурата за формиране на досъдебно произвеждане.

Процедури

По закон задграничните жители се водят на доклад към Гранична полиция, която има ангажимент да ревизира къде живеят и съответствува ли адресът с посочения от тях. Оказа се, че най-много азиатци, сирийци и афганистанци се възползват от незаконната скица, като преди този момент се доставят с два подправени документа.

Единият е заявление менте, което показват в общината, а вторият е подправен нотариален акт на съответния апартамент, който също се показва пред районната администрация.

Вече данните на непрекъснатия адрес се употребяват при задвижване на процедурата по искане на поданство или краткотраен статут и данните се вписват в документа за идентичност на лицето.

Изненада

„ У нас пристигнаха представители на Гранична полиция, които издирваха жител от азиатска страна, разбирайте емигрант. Такъв тук обаче няма. За всеки случай взехме решение да проверим в общината има ли подобен човек на нашия адрес.

И познайте, след хиляда разправии и публични тъжби към кмета на общината се оказа, че са записани цели 5 части с непрекъснат и краткотраен адрес вкъщи “, сигнализира жена, която пожела да скрие самоличността си.

По думите й бежанците се „ заприходили “ на нейния адрес още преди половин година. Имали и подправено заверено нотариално пълномощие и нотариален акт. Подписите на притежателите също били менте. Жената и фамилията й към този момент са подали тъжба, само че процедурата по отписване била доста тромава.

„ Много строго следим регистрирането на хора на адреси и работим взаимно с 9-о районно управление (на МВР), по тази причина нямаме такива случаи. Не записваме, без да е пристигнал притежателят на парцела. Сигнализираме полицията, когато забележим, че на един адрес има доста регистрирани хора.

Тези злоупотреби най-вероятно се случват с подправени нотариални актове или пълномощни. При показване на документ за благосъстоятелност се носи отговорност за истинността му, тъй като ние няма по какъв начин да проверим достоверността му “, съобщи кметът на „ Люлин “ Милко Младенов.

Право

„ За да се записва на даден адрес едно лице, то би трябвало да показа в съответната община: копие от нотариален акт, нотариално заверена декларация единодушие от притежателя на парцела и заявление.

След това общината издава документ, с който лицето отива в районната конструкция на Министерство на вътрешните работи, с цел да му се издаде нова персонална карта ”, разяснява юрист Миладинов.

По думите му копие от нотариален акт може да бъде издадено относително елементарно. Адвокатите да вземем за пример имат достъп до Имотния указател, те могат да вадят такива информации оттова против съответната такса.

„ Да не приказваме, че нотариалният акт не е наложителен атрибут. В някои общини той не се изисква “, изясни юристът. Лошото е, че отписването на записано лице от даден адрес е комплицирана процедура.

От Министерство на вътрешните работи пък обявиха, че отговорност за инспекция на адреси на непознати жители има Гранична полиция. От структурата регистрираха, че дневно най-малко по 5-6 адреса се ревизират. „ На месец се натъкваме на чисто подправени документи и подаваме информацията към прокуратурата. Най-често не откриваме лицата на посочения адрес “, обявиха гранични служители на реда.

Отписването - най-малко 6 месеца

Процедурата по отписване на чужденци от даден адрес е тромава и лишава към 6 месеца. За да се задвижи, първо се подава заявление по член 99 от Закона за гражданската регистрация до съответния кмет на общината.

Този документ би трябвало да се подаде от притежателя на парцела, само че може и от друго лице, което има юридически интерес - да вземем за пример лице, което живее на фамилни начала със притежателя.

След подаване на такова заявление кметът назначава комисия. Извършва се инспекция дали записаното лице в действителност живее там. Ако притежателят на парцела съобщи, че не е давал своето единодушие за адресната регистрация, се прави инспекция на документите. И в случай че се открие нарушаване, общината има право служебно да заличи регистрацията.

Този акт предстои на обжалване пред съответния административен съд. Адвокат Томислав Миладинов изясни сложността на процедурата по дерегистрация с това, че за страната е значимо във всеки един миг да знае къде може да откри жителите си.

За да получите информация дали някой е регистриран без ваше познание на адреса ви, би трябвало да отидете в общината и да визиите нотариален акт.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР