НЕК е най-голямото, но и най-задлъжнялото и губещо енергийно предприятие

...
НЕК е най-голямото, но и най-задлъжнялото и губещо енергийно предприятие
Коментари Харесай

Държавната енергетика: Повече приходи, изтъняващи печалби

НЕК е най-голямото, само че и най-задлъжнялото и губещо енергийно дружество

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Проблемът с задълженията в системата изисква още по-високи резултати. Още по тематиката
Председателят на КЕВР: България няма потребност от нови огромни енергийни мощности до 2035 година

При предстоящите междинни цени на електрическата енергия през 2050 година нова нуклеарна мощ няма да бъде финансово устойчива, считат от Центъра за проучване на демокрацията
31 окт 2017
Българска академия на науките не дава на кабинета патерица за " Белене "

Експертите на Академията заключават, че централата е нежизнеспособен търговски план
27 окт 2017
Нови кадрови рокади в държавната " Мини Марица-изток "

От борда на шефовете ще бъдат освободени Деян Червенкондев и доцент Георги Айданлийски
15 авг 2017
Намалението на количествата електрическа енергия, които централите са задължени да обезпечат и продадат по контролирани цени на публичния снабдител на ток НЕК, се отразява положително върху финансовото положение на главните производители. Позитивен е и резултатът на стартиралата през януари 2016 година и вдигнала внезапно оборотите на работа през тази година енергийна борса. Така за деветте месеца на тази година представянето на държавната енергетика наподобява обнадеждаващо: сдруженията усилват приходите си. Но две от тях не престават да натрупат загуби, а огромните задължения в държавната енергетика не се топят.

Повече независимост за производителите

В края на септември производителите на електрическа енергия демонстрират добра кондиция, като " АЕЦ Козлодуй " усъвършенства съвсем тройно финансовия си резултат от 39 млн. лева към деветмесечието на предходната година на 101.5 млн. лева през тази. Забележителното е, че това се става при понижаване на количеството създадена електрическа енергия с към 5%, което се дължи на траяли по-дълго поправки.

Макар че регистрира загуба към края на септември, положително е представянето и на другия базов производител на ток в страната - " Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 ". От началото на годината той е постигнал съвсем 450 млн. лева доходи, което е 16.7% повече по отношение на същия интервал на миналата година. Причината да не излезе на облага е, че през 2017 година " Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 " предстоящо получи по-малко безвъзмездни квоти и трябваше да си набира разрешителни от тържищата, където цените бяха високи. Така разходът му за парникови газове скочи двойно - от 46 млн. лева предходната година на 89.1 млн. лева към деветмесечието на тази. Влияние оказва и нововъведената такса от 5% върху приходите за фонд " Сигурност на електроенергийната система ", за която централата е отчислила 21.4 млн. лева

И двете централи получиха опция да продават малко повече ток на свободния пазар, което се отразява благотворно върху финансовото им положение. За нуклеарната централа това е реалност от 1 октомври, когато започва новият регулаторен интервал и квотата на сдружението бе понижена с 582 хиляди MWh. Това значи, че централата ще разполага с 16% повече ток за продажба на свободния пазар, където цените са доста по-високи от контролираните. Към момента АЕЦ продава свободно към 80% от създадената сила, което й оказва помощ да завоюва 129 млн. лева за деветмесечието, с което тя обезврежда загубата от 29 млн. лева, получена от продажбите за контролирания пазар по цени под себестойност.

По същия метод положителен е резултатът от по-голямото отваряне към свободен пазар и за " Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 ". Той можеше да е още по-видим, в случай че не бе рецесията от януари, когато поради огромните студове имаше внезапен скок на потреблението на електрическа енергия в страната и със заповед на енергийния министър сдружението бе насила да обезпечи изключително ток за контролирания пазар. Произведените тогава количества бяха изкупувани от държавния снабдител за 69.11 лева на метгаватчас при цени от над 145 лева на борсата.

Ефектът на борсата

Свиването на потреблението на контролирания пазар е една от аргументите, заради която системата може да си разреши да даде по-голяма глътка независимост на индустриалните предприятия. В доклада на публичния снабдител НЕК това се вижда най-ясно: компанията е купила близо 5% по-малко сила, а за сметка на понижените количества от АЕЦ и " Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 " е употребила повече от " Топлоелектрическа централа Ей и Ес Марица-изток 1 " и " Топлоелектрическа централа Контур Глобал ". Към края на септември НЕК е на загуба от съвсем 91 млн. лева, колкото са почти финансовите й разноски за интервала поради заема към БЕХ. Сравнявайки със загубата от 154 млн. лева към същия интервал на предходната година, НЕК има усъвършенстване, още повече че тази година беше суха и компанията не можа да се възползва оптимално от капацитета за доходи от водноелектрическите й централи.

Междувременно динамичността в търговията се измества към свободния пазар на ток посредством и на проработила на високи обороти енергийна борса. От постния доклад, който е предала към деветмесечието, се вижда доход от 421 млн. лева и облага от 1.1 млн. лева с внезапни скокове по отношение на предходната година, която бе пилотна за сдружението. Борсата обаче дебютира с тъмна договорка - през август на един необработен до тогава сегмент бързо и на по-ниска от пазарната цена беше продаден ток за 100 млн. лева от " АЕЦ Козлодуй ".

Другите държавни снабдители

Че съществуването на пазар подтиква производителите, е видно и от данните на друго държавно дружество - " Мини Марица-изток ". Като главен доставчик на въглища за ТЕЦ-овете в Маришкия басейн то е вдигнало добива, а оттова и приходите си, които порастват близо 21%.

С 8.5% повече суровина е доставил през интервала и " Булгаргаз ", като съществени консуматори са промишлеността и топлоцентралите. За деветте месеца държавната компания е постигнала 7% растеж на приходите до 784 млн. лева и поради нарастването в контролираната цена, а облагата й понижава до 1 млн. лева при над 36 млн. лева преди година. Проблем, на който сдружението ще би трябвало да търси решение отсега нататък, е регулаторното решение за цената на газа. Последната одобрена ставка е 325.15 лева за хиляда куб.м газ при среднопретеглена цена 327.29 лева, на която сдружението купува суровината на входа на системата. Това води до продажби под себестойност, което може да затрудни обслужването на отговорностите.

Преносните предприятия също демонстрират положителни резултати за деветмесечието: " Булгартрансгаз " е с растеж на приходите и е на облага (виж таблицата), за което спомага растежът в количеството на пренесена суровина. Той е близо 9% и се дължи на по-голямото търсене на суровина както в страната, по този начин и в прилежащите страни, за които се реализира директен експорт - Турция, Гърция, Македония. Благодарение на това компанията има 46.6 млн. лева доход от вътрешния и 154.7 млн. доход от външния пазар.

Повече електрическа енергия е минала и през системите на ЕСО, което се отразява върху събраните доходи и реализирана облага. Въпреки подобрението операторът регистрира продължаващ тренд към спад в износа на ток, което е резултат на намаленото търсене в района.

Холдинг касичка

Най-видимо е подобрението в държавната енергетика в резултата на БЕХ, който бе основан, с цел да консолидира активите на бранша. За деветмесечието той е събрал 38% повече доходи до 161 млн. лева, главната част от които идват от дивиденти. За това спомага и политиката на държавното управление от няколко години насам да не взима всичките извоювани от държавните предприятия пари, а им оставя 50% от облагите за финансово стабилизиране и вложения.

Положително е също и че през интервала се следи повишаване на активите на БЕХ с 2.3% до 6.1 милиарда лева, като от тях 2.7 милиарда лева са вземания от дъщерните сдружения. Холдингът има издадени облигации на интернационалните пазари, като следващата година падежира дългова емисията за 981.5 млн. евро, която бе пласирана през 2013 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР