Нежеланието за действителни реформи от страна на ГЕРБ и ДПС

...
Нежеланието за действителни реформи от страна на ГЕРБ и ДПС
Коментари Харесай

Да дръпнат ръчната спирачка. Защо правителството се разпадна според бившия премиер Николай Денков

Нежеланието за действителни промени от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи е повода за раздробяване на кабинета Денков-Габриел. Това сподели някогашният министър председател Николай Денков в Студио България с Генка Шикерова.

" [Делян] Пеевски и [Бойко] Борисов се уплашиха от промените, които трябваше да се осъществят ", сподели той.

Изказването му идва, откакто държавното управление сред " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) и ГЕРБ. Като причина за това ГЕРБ посочи недоразумение по отношение на министерските постове. ПП-ДБ, от своя страна, сподели, че проблем са били.

" Когато осъзнаха, че ние фактически желаеме да променим България, което значи освен да се трансформират законите на хартия, само че да почнем и да ги прилагаме по верния метод, те взеха решение, че би трябвало да пернат ръчната спирачка ", сподели Денков.

По думи на някогашния министър председател това се е случило през януари.

" Тогава законите, които бяха свързани с промените " зависнаха ". Процедурата за избор на членове на антикорупционната комисия заседна в Народното събрание. Имаше и други знаци ", сподели той.

В отговор на това през февруари ПП-ДБ е предложила по този начин наречения. Документът оферираше по какъв начин и по кое време да се извършат назначенията в регулаторите, промените в правосъдната система и в спецслужбите. То обаче не беше утвърдено от ГЕРБ.

Правителството сред ГЕРБ и ПП-ДБ беше контрактувано през Според него Денков трябваше да подаде оставка на деветия месец от ръководството си, след което позицията му да бъде заета от Мария Габриел. Въпреки че Движение за права и свободи не участваше публично в държавното управление, партията също поддържаше ръководството.

Денков обаче сподели, че ролята на Движение за права и свободи е била по-голяма от предстоящото. По негови думи забележителна част от извършените диалози по време на взаимното ръководство са били със съпредседателя на Движение за права и свободи Делян Пеевски , който е глобен за корупция по световния закон Магнитски.

" Това, че оперативно се оказа, че Пеевски е поел управлението на ГЕРБ, беше огромна изненада за нас ", сподели някогашният министър председател.

Николай Денков на 6 март. Постът му трябваше да бъде ангажиран от Мария Габриел, само че траялите със седмици договаряния сред ПП-ДБ и ГЕРБ не доведоха до резултат.

Едно от главните условия на ПП-ДБ беше да се подпише съглашение за промени в правосъдната система, службите и регулаторите, което да бъде обвързано с съответни периоди. Това не се случи.

ГЕРБ-СДС споделят, че причина за неуспеха е спор за министерските постове. Според Денков подобен също е имало, само че той е бил главната причина за неразбирателствата.

След като нито една партия не съумя да предложи кабинет след подадената оставка, президентът Румен Радев в лицето на шефа на Сметната палата - Димитър Главчев .

Серията от парламентарни избори в България стартира с постоянните през април 2021 година, които бяха извоювани от ГЕРБ. На 9 юни ще се проведат шестите парламентарни избори в страната за последните три години.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР