Нежеланието на легендарния инвеститор Уорън Бъфет да плаща скъпо печели

...
Нежеланието на легендарния инвеститор Уорън Бъфет да плаща скъпо печели
Коментари Харесай

Бъфет отказва да купува акции. И планината кеш на Berkshire Hathaway достигна рекордни нива

Нежеланието на именития вложител Уорън Бъфет да заплаща скъпо печели над неудовлетвореността от насъбрани средства, които стоят без да носят спомагателна възвръщаемост, написа Bloomberg.

Цените на акциите са на рекордни върхове и през предишното тримесечие Berkshire Hathaway е продала акции за над $1 милиард повече, в сравнение с е закупила, демонстрират документи, подадени до борсата.

И преди Бъфет е трябвало да се оправя с сходен проблем: прекалено много кеш и никакви благоприятни условия за удар. Но до момента размерът на свободните средства в никакъв случай не е бил толкоз огромен. Оракула от Омаха не е правил огромни придобивания от няколко години насам и даже се отдръпва от един от по-новите способи за вложения, забавяйки противоположното изкупуване на Berkshire Hathaway.

Резултатът е, че компанията към този момент има рекордните $122 милиарда, които просто стоят в банковите сметки.

Разбира се, съществуването на свободни средства разрешава гъвкавкост и обезпечава успокоение, само че Бъфет към този момент е казвал, че съществуването на повече от $100 милиарда, които не носят съвсем никаква възвръщаемост, натежават над растежа на компанията. 88-годишният Бъфет завоюва именития си статут, като непрекъснато изпреварваше S&P 500 през последните 5, 10 и 15 години.

Той е бил в тази обстановка и преди. През 1998 година той се оплака от $15 милиарда, които правеха дупка в джоба му, и неналичието на евентуални вложения. Месеци по-късно, на върха на дотком балона, той купи мажоритарен дял в електроразпределителната MidAmerican Energy. Сделката се трансформира в основополагаща за енергийния му бизнес, който счита за основна част от Berkshire Hathaway.

Същият проблем се появи през 2004 година, когато компанията имаше $43 милиарда свободни средства и нито една подобаваща огромна договорка. Този път смяната пристигна чак през 2008 година, когато Бъфет зае милиарди на Goldman Sachs Group Inc. и General Electric Co.

И в този момент въпросът е какъв брой дълго ще чака Бъфет, с цел да откри подобаваща опция.

Миналата година Оракула от Омаха съобщи, че цените на акциите са прекомерно високи и вложи над $15 милиарда в Apple. Той влага и в банки и авиолинии, само че дяловете в доста от тях към този момент са покрай 10% - предел, който той избира да не минава.

През второто тримесечие BH похарчи $400 милиона за назад изкупуване на лични акции. През предходното тримесечие сумата бе $1,7 милиарда. Ръстът на пазарите също лимитира опциите за Бъфет. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР