Неизвестните около динозаврите продължават да са много, а все още

...
Неизвестните около динозаврите продължават да са много, а все още
Коментари Харесай

Динозаврите - първата жертва на рака

Неизвестните към динозаврите не престават да са доста , а към момента има и хора, които се съмняват в тяхното битие. Междувременно учените не стопират да се интересуват от праисторическите животни и да ни изненадват с нови открития за тях.

Последното е на екип палеонтолози, оповестено в The Lancet Oncology. Според него, динозаврите са първите създания на планетата, страдали от онкологични болести .

Изводът се прави въз основата на нови проучвания на открита през 1989 година в Канада кост от крайници на образец от типа Центозаври, живял преди 76 милиона години. Първоначално се е считало, че тя е погрешно завършена поради фрактура, само че в този момент учените са безапелационни, че повода е недоброкачествен израстък с размера на ябълка .
 Снимка 491165

Под микроскоп са открития формирания, които доста наподобяват на човешкия остеосарком (рак на костите). Това е в действителност забавно изобретение, тъй като множеството типове рак пораждат в меките тъкани, които няма по какъв начин да се запазят и изследват хиляди години.

А тази единствена кост се трансформира в доказателство освен че динозаврите са съществували, само че и че са боледували от рак , както и че остеосакромът, който през днешния ден взима милиони жертви всяка година, е съществувал и преди милиони години, предава Reuters.

Не може обаче да се каже сигурно дали онкологичното заболяване е станало причина за гибелта на въпросния тревопасен динозавър. Вероятно е то да го е направило жертва на хищници, ограничавайки опцията му да се движи и отбранява.
 Динозаврите, половият диморфизъм и най-голямата мистерия към праисторическите животни
Най-голямата въпросителна за динозаврите

Какво не знаем (и едва ли ще разберем) за тях

Учените пък ни обръщат внимание и на обстоятелството, че през днешния ден ракът се дефинира като болест, която доста зависи от метода на живот и околната среда . Преди десетки милиони години обаче не е имало нито замърсяване на въздуха, нито облъчване с 4G, нито пък динозаврите са пушели и пиели...
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР