Неизгоден договор за осветление е причина община Смолян да бъде

...
Неизгоден договор за осветление е причина община Смолян да бъде
Коментари Харесай

Само във Фрог: Повече от 10 години източват Смолян заради договор за осветление

Неизгоден контракт за осветяване е причина община Смолян да бъде източвана повече от 10 години, разкриха локални източници на Фрогнюз. Става дума за контракт от началото на 2008 година, подписан от тогавашния кмет на града Дора Янкова.
Предметът на контракта е „ Ремонтно-възстановителни работи и експлоатационна поддръжка на уличното, парковото и архитектурно осветяване на територията на Община Смолян” по който възложител е Община Смолян, а Изпълнител Консорциум „ Светлина” със съдружници „ ЕЛМАС” ЕООД и „ СКАБ” ЕООД.

Оказва се, че договорът е очевидно неблагоприятен за общината. Тя се е задължила да заплаща ежемесечна такса в размер на 12523.63лв за обслужване на уличното осветяване под формата на абонаментна такса, включваща 1.60 лева за осветително тяло и 2.00лв за касета. Всяка активност, обвързвана с ремонта на осветителната мрежа се е заплащала в допълнение по показан от консорциума ценоразпис.

Ремонтно-възстановителните работи по контракта е следвало да се разпореждат от общината, само че на процедура са определяни по убеждение на изпълнителя. За нито един ремонт няма подробна документи по кое време, къде и кой го направил. Няма нито един непокътнат дневник, в който да е отразена поредна информация за установени повреди, т.е. да се откри хронологията им: къде и каква щета е зародила, с цел да се съпоставят след това вложените материали, времето и лицата отстранили повредата; няма непокътнат нито един дневник на дежурствата на спешните групи; няма нито един протокол за профилактични прегледи и измервания, които да откриват както положението на осветителната мрежа, по този начин и нуждата от поправки.

По Споразумението от 07.11.2008г. сред Министерство на стопанската система и енергетиката (МИЕ) и Община Смолян, е осъществен пилотен план за реорганизация на уличното осветяване в град Смолян, финансиран напълно от Фонд „ Козлодуй”. Проектът е утвърден през март 2009г., издадено е строително позволение, налице са съгласувателни писма с ЕВН. Изпълнението завършва на 29.09.2009г. с Протокол за въвеждане в употреба. По плана са сменени 3729 осветителни тела и осветители (лампи), 2767 конзоли и 32 касети, сменена е огромна част от ел. мрежата – 20780м кабели, сложени са 71 нови стълба с друга височина, построена е система за автоматизирано адаптивно ръководство на уличното осветяване с централна контролно-управляваща станция и са сложени 83 касети със сегментен контролер. В уличното осветяване на град Смолян са вложени 2.4 млн. лв..

Гаранциите на изпълнителя за СМР са избрани с разпоредба № 2 от 31 юли 2003 година за въвеждане в употреба на градежите в Република България и минимални гаранционни периоди за изпълнени строителни и монтажни работи, уреди и строителни обекти, а за осветителите са 24 месеца за компактни луминисцентни лампи и метал-халогенни лампи със златиста светлина, 36 месеца за металхалогенни лампи и 48 месеца за натриеви лампи с високо налягане, за осветителите гаранцията е 12 години от датата на предаване на обекта.

За интервала 29.09.2009г.-29.09.2011г. цялата сменена кабелна мрежа от над 20км., както и всички сменени осветителни тела и осветители и касети са били в гаранционен период и са се поддържали от Изпълнителя на плана „ Димов Къмпани” ЕООД, заради което за тяхното обслужване, поддръжка и ремонт не е следвало да се заплаща и абонаментна такса, само че такава е плащана – по 1.60 лева за осветително тяло и по 2 лева за касета.

През 2011г. договорът се е изпълнявал от „ Елмас” ЕООД. По данни от експертизата по делото фактически осъществените разноски за ремонт и поддръжка на улично осветяване за цялата година са 67272.00лв., а сумата, която Община Смолян би трябвало да заплати на консорциума за същия интервал е 272723.16лв. при заявена от него облага при подписване на контракта 2%-10% %.

От м. декември 2011г. обслужването и ремонта на уличното осветяване се прави от напълно от чиновници на Община Смолян, като е закупена и нужната за задачата техника и автовишка. Общите годишни разноски за ремонта и обслужването на уличното осветяване варират сред 150000-200000 лв..

През целия интервал на контракта, не е реализиран физически надзор на посоченото в двустранните протоколи. Документите за приемане на работата по обслужването на уличното осветяване са подписвани без да е сбъднат надзор на място по отношение на осъществяването на контракта, само че е изплащано в допълнение заплащане на лицето, подписало актовете, като % от откритите в тях суми. За това съществуват и куриозни данни – на една и съща дата – 04.11.2011г. е импортирана докладна бележка за подлежащи на осъществяване СМР, формиран е двустранен протокол за приемането им като осъществени, издадена е проформа фактура и сумата по нея е изплатена.

Голяма част от претенциите са по проформа-фактури които не намерили счетоводно отражение в счетоводните сметки на сдружението, и след приспадане на начисления, само че невнесен Данък добавена стойност образуват спомагателна облага и ощетяват Демократична България.

През 2014г. съдружниците от Консорциума предявиха иск срещу Община Смолян по който е формирано комерсиално дело № 78/2014г. по разказа на Окръжен съд – гр. Смолян, за възнаграждение на остатъка от отговорностите, болшинството по проформи-фактури, по които още веднъж е начислен Данък добавена стойност, който не е импортиран в държавния бюджет.

Въпреки многочислените сигнали от общината до Министерството на финансите, Министерство на правораздаването и Камарата на частните правосъдни реализатори, общината продължава да бъде източвана.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР