Неизбежно е спирането на въглищните централи, особено в Европа. Това

...
Неизбежно е спирането на въглищните централи, особено в Европа. Това
Коментари Харесай

Юлиян Попов: Спирането на въглищните централи е неизбежно

Неизбежно е прекъсването на въглищните централи, изключително в Европа. Това сподели Юлиян Попов, старши политически консултант на Европейската климатична фондация и някогашен длъжностен министър на околната среда и водите, пред Bloomberg TV Bulgaria. Според него затварянето ще е поетапно и сега се разисква както ще е мястото на газа в този преход.

„ Вече влизаме в интервал на усложнена диверсификация на енергийните решения. Важно е да се види дали се заплаща цялостната цена на въглищата, когато се употребяват - става дума и за въздушното замърсяване, излъчванията. Когато тези стойности се прибавят към цената на въглищата, те стават много скъпи. В този смисъл въглищата влизат в тежка конкуренция с други горива. Енергийната успеваемост е най-евтината и устойчивата опция “, счита той.

Той е на мнение, че от позиция на производството, вятърната и слънчевата сила са доста по-евтини. „ След това е газът, следван от въглищата и атомната сила. Атомната сила и въглищата са най-скъпите. Технологиите се развиват лавинообразно и в света се появява мощна софтуерна конкуренция, от която Китай стартира да печели съществено. Трябва да се влага в нововъведения и икономико-енергийни промени в необятен набор. Следва и да се работи в региона на превоза и селското стопанство, сподели Попов.

Той е на мнение, че Европа страда от късната комерсиализация на научните проучвания, до момента в който Съединени американски щати и Китай са мощно заинтригувани от протичащото се електроенергийния бранш.

„ Работещите във въглищното произвеждане имат всички учредения да желаят да запазят работата си. Трябва обаче да погледнем икономическите индикатори на електроцентралите. Те не са положителни. Нужно е да се обмисли работеща опция, която да удовлетвори работещите ", счита специалистът. " Една от тях е " Марица-Изток " да се трансформира в нова индустриална зона, съсредоточена в новата енергетика. Там има необикновено условия това да се осъществя – добра инфраструктура, голяма повърхност държавна земя. Освен това там работят инженери и техници “, сподели Юлиян Попов./ fakti.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР