Неизбежната отбрана вече не е наказуема. Това става с приети

...
Неизбежната отбрана вече не е наказуема. Това става с приети
Коментари Харесай

Неизбежната отбрана вече не е наказуема

Неизбежната защита към този момент не е наказуема. Това става с признати нови, по-либерални правила. Дават се повече права за самоотбрана при нахлуване в дома с промени на първо в Наказателния кодекс. 

Парламентът одобри на първо четене промени в Наказателния кодекс, свързани с института на неизбежната защита и глобите за маловажни обири, оповестява Българска телеграфна агенция. Промените са импортирани от " Обединени патриоти " на 18 април предходната година и през днешния ден бяха утвърдени единомислещо със 106 гласа " за " в пленарната зала. След това депутатите гласоподаваха оптимален период за оферти сред първо и второ четене. 

Със законопроекта се записва, че няма превишаване на рамките на неизбежната защита, когато нападението е осъществено посредством незаконно влизане в жилище, както и когато е ориентирано против живота, здравето, свободата или половата цялост на отбраняващия се или на другиго и е осъществено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем.

Заместник-председателят на ПГ " Обединени патриоти " Искрен Веселинов уточни, че промените са против битовата престъпност и целят разширение на хипотезите на неизбежна защита. " В момента законът не е задоволително търпелив към тези, които пазят собствеността си ", разяснява той. Веселинов уточни, че втората част от законопроекта се отнася за маловажните обири. " Ако цената на кражбите е до две минимални работни заплати /1100 лева/, може да се завърши производството с санкция сред 100 и 300 лв., като това може да се повтори или потрети, в случай че общата стойност на закононарушенията в границите на една година е под 150 лв. ", разяснява той. По думите му на този циничен кръг би трябвало да се постави край и при второ нарушение причинителят да влиза в пандиза. От Оперативна програма оферират също цената на кражбата да бъде понижена на една минимална работна заплата. 

От ГЕРБ акцентираха значимостта на измененията, само че означиха и недостатъци на препоръчаните текстове.
Маноил Манев от ГЕРБ каза, че е удовлетворен, че се отваря този спор. Той обаче изрази терзания, че ще имат проблем, приемайки тези текстове при празна зала отляво. Популистите няма да спазят правилото като не си го споделил в точния момент да замълчиш, а ще приказват неистини всеки Божи ден, уточни Манов. " Този текст с изключение на чисто юридически се превърща в политически- по такива текстове и промени ние не можем да си го разрешаваме при неналичието на половин зала. Дебатът би трябвало да бъде политически необятно подсилен от всички хора ", разяснява още той. Колегата му Димитър Лазаров поддържа изискването " две минимални работни заплати " да бъде сменено с " една ". 

" Трябва да използван твърдата глоба на закона, с цел да вкарваме ред и правда ", разяснява Валери Симеонов /ОП/. Според него препоръчаните текстове са добре премислени, уравновесени и съгласувани и не носят риск от осъществяване на престъпно закононарушение, скрито като неизбежна защита. 

Когато нарушителите знаят, че ще лежат в пандиза за един откраднат буркан, и бабата няма да пострада, разяснява Юлиан Ангелов / " Обединени патриоти " /. 

Независимият народен представител Спас Панчев разяснява, че този въпрос в действителност е значим за елементарния български жител, за земеделския производител. Той уточни, че доста въпроси следва да бъдат доуточнени сред първо и второ четене, само че хората чакат да има смяна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР