Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия в

...
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия в
Коментари Харесай

Хиляди българи в Александър Невски на Цветница

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия в Патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски” точно на Цветница.
В литургията взеха присъединяване основният секретар на Св. Синод Мелнишкият свещеник Герасим, Белоградчишкият свещеник Поликарп –викарий на Софийския митрополит и други висши клирици.
Хиляди са българите, които пристигнаха през днешния ден в най-големия ни православен храм, с цел да благословят върбовите клончета, които ще слагат над праговете на домовете си.
В неделята, която предшества седмицата на най-тежката тъга и страдалчество, претърпени от Иисус Христос, преживявана и през днешния ден от неговите възпитаници, Светата черква тържествено отбелязва влизането на Спасителя в Йерусалим и началото на последните, най-решаващи дни от неговия земен живот, съобщи патриарх Неофит в словото си.
Дългите и мъчителни дни, които приключват на Голгота и в мрака на хладния гроб, само че които ще бъдат увенчани със славна победа над гибелта посредством Възкресението. Посрещаме Го като този, който идва, с цел да донесе избавлението и помиряването с небесата. В този ден насладата от срещата с Христос е неизбежно примесена със тъга и печал от това, което следва – измяната, присъдата. Тази радостна горест съпреживяваме и ние през днешния ден.

Днес ние също приветстваме влизащия Господ, простираме пред Него одеждите на нашата религия, добави патриархът.
Ние сме призвани освен през днешния ден, само че и през всички дни на нашия живот да държим сърцата си отворени за Него, да живеем с вярата в Него и да претворяваме тази религия в каузи и съчувствие и обич, с цел да носим почтено Неговото име и да се удостоим с обещаните ни от Него избавление и безконечен живот. Благодатта и мирът на Господа Иисуса Христа дано през днешния ден да са с всички нас. Честит и блажен празник, приключи словото си патриарх Неофит.

На Цветница в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клончета. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клончета портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клончета символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. В този ден, който е през интервала на постите, се позволява риба.

Според старите български традиции имен ден честват всички, носещи имена на цветя, растения, шубраци и дървета – Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други
Сподели с твоите другари
Текст: БГНЕС
Снимки и видео: Actualno.com/Румен Скрински
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР