Недоволство в Сомалия заради решението на правителството да забрани TikTok, Telegram

...
В неделя сомалийските власти издадоха заповед, забраняваща достъпа до няколко
Коментари Харесай

В неделя сомалийските власти издадоха заповед, забраняваща достъпа до няколко гигантски социални медийни платформи, включително видео платформата TikTok, приложението за съобщения Telegram и онлайн залаганията 1xBet.< /p>

В писмо, адресирано до телекомуникационните компании, министърът на комуникациите и технологиите на Сомалия нареди на доставчиците на интернет услуги в страната да блокират достъпа до трите платформи, позовавайки се на сигурност и морално поведение.

Директивата даде на доставчиците на интернет услуги срок до полунощ на 24 август да се съобразят.

„Вие сте инструктирани да затворите гореспоменатите приложения, които терористи и неморални групи използват за разпространение на ужасяващо съдържание и дезинформация сред обществеността“, се казва в изявлението.

В страна, където 60 процента от населението е на възраст под 25 години според Световната банка, решението на правителството предизвика гняв сред младите създатели на съдържание, които изразиха недоволството си в социалните медии.

„Категорично не съм съгласен с хода на правителството … министерството може да отговори на опасенията, които те са повдигнали, като предприеме действия срещу отделните потребители вместо колективно наказание“, каза пред Al Jazeera Мурсал Ахмед, популярен сомалийски TikTok с повече от два милиона последователи .

Той каза, че решението е било изненада за доста от тях, които свързват двата края от приходите от TikTok и сега трябва да мислят за алтернативи.

„Регистрирах се в TikTok през 2018 г. и прехраната ми зависи от това, тъй като в страната няма възможности за работа. Правя минимум 2000 долара на месец от рекламиране на местни бизнес продукти и това е, което използвам, за да управлявам прехраната си и ако това бъде прекъснато, буквално ще остана без работа“, добави 26-годишният Мурсал.

„Явно“ и „екстремистко“ съдържание

Опитът за забрана на TikTok не е нов и не е уникален за Сомалия.

Миналия октомври правителството на Сомалия дезактивира повече от 40 платформи, включително акаунти във Facebook, Twitter и уебсайтове, които според него са „терористични акаунти“.

Дни преди Могадишу да обяви спирането на притежавания от Китай TikTok, парламентът в съседна Кения получи петиция, настояваща за забрана на същата платформа.

Правителството посочи сигурността и моралното поведение като причини за забраната. През последните години изричното съдържание, включително сексуално съдържание, беше широко публикувано в групите на Telegram, накара части от Сомалия, силно консервативна страна с мюсюлманско мнозинство, да поставят под въпрос безопасността онлайн, особено за младежи без надзор.

Освен това дейностите на ал-Шабаб, свързаната с Ал-Кайда въоръжена групировка, действаща в страната от години, са публикувани от неизвестни потребители в TikTok и Telegram, въпреки че сомалийските военни продължават офанзивата срещу групата.< /p>

В изявление за Al Jazeera, говорителят на TikTok Рагда Алазаб каза, че социалната платформа е стартирала кампания за безопасност в сътрудничество с Националния комуникационен орган на Сомалия през юни и се надява скоро да постигне компромис.

„Тъй като заставаме твърдо срещу насилствения екстремизъм, премахнахме завинаги и продължаваме да премахваме докладваните акаунти и съдържание, изобразяващо омразно и насилствено екстремистко поведение“, каза Алазаб. „В нашата платформа няма място за онези, които са посветени на разпространението на вярвания или пропаганда, които насърчават насилието или омразата.“

„Поддържахме редовна комуникация с властите в Сомалия и се надяваме да стигнем до заключение.“

Ахмед също чака резултата от това заключение.

„За разлика от други държави, Сомалия не отговаря на условията за фонд за създатели на съдържание в TikTok и очаквах правителството да седне с ръководството на TikTok и да го обсъди с притесненията, които имахме, но за съжаление те изглежда слагат край на талантите на много младежи, без да предоставят алтернатива“, каза той.

Влияние върху местния бизнес

През годините хиляди сомалийци, предимно младежи, са се регистрирали в TikTok за забавно съдържание и игри.

Като се има предвид нивото на безработица в страната, което сега възлиза на над 35 процента, някои дори стартираха бизнес в сайтове за социални медии и публикуваха дигитален маркетинг за продуктите си в платформите, за да получат достъп до своите потенциални клиенти.

Сега те се тревожат какво крие бъдещето за техния бизнес.

„Преместих целия си бизнес с козметични продукти от физическо местоположение към маркетинг в TikTok, тъй като цената му беше нулева и лесен достъп до готов пазар, и причината е, че имам много последователи в TikTok, които използвам за дигитален маркетинг на продуктите си.“ Икран Абдулахи, базиран в Могадишу предприемач на козметични продукти с близо половин милион последователи в TikTok, каза пред Al Jazeera по телефона.

„Правя около $500 печалба от продукта, който продавам в TikTok всяка седмица, и това е начинът, по който управлявам прехраната си и решението на правителството вероятно ще повлияе на обещаващо бъдеще за много младежи, които са започнали свои собствени бизнес идеи и талант.”

24-годишната жена, която е разстроена от решението на правителството, каза, че ако решението на правителството бъде изпълнено, тя ще бъде принудена да наеме магазин и вероятно ще загуби стотици клиенти, които са правили поръчките си онлайн.


„Решение без надлежен процес“

През последните години видео платформата за кратки формати – TikTok – набира популярност в Сомалия с висши държавни служители, включително министъра на отбраната Абдулкадир Мохамед и някои членове на парламента, които стават влиятелни лица в нея.

Някои от тях също се притесняват от решението.

„Всеки опит за затваряне на която и да е платформа трябваше да бъде иницииран от законодателната, а не от изпълнителната власт, а правителството не може само един ден да вземе решение без надлежен процес и по този начин да направи решението на министъра неефективно“, Абдирахман Абдишакур, сомалийски федерален законодател и TikToker се противопоставиха на решението на правителството, каза Al Jazeera.

„Правителството трябва да излезе с политика за регулиране на всяко съдържание, споделяно в социалните платформи, което се счита за вредно и неподходящо от морална гледна точка“, каза Абдишакур, който има 51 000 последователи на сайта. „Те също трябва да си сътрудничат със социални медийни компании, което разбирам, че е възможно, вместо да забраняват.“

Той добави, че платформите, особено TikTok, са добре дошъл източник на доходи за много създатели на съдържание в Сомалия, тъй като нивото на безработица остава високо.

„Това също е платформа, в която ангажираме младежите и четем от тяхното настроение, особено по национални въпроси, които трябва да бъдат разгледани“, каза той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР