Недоволство срещу по-ранен старт на учебната година набира сила в

...
Недоволство срещу по-ранен старт на учебната година набира сила в
Коментари Харесай

Близо 7000 от Варна и страната подписаха петиция срещу орязването на ваканцията на учениците

Недоволство против по-ранен старт на образователната година набира мощ в интернет. Онлайн петицията в поддръжка на 15 септември, основана в края на ноември, тези дни натрупа още подписи. В следобедните часове на понеделник те са 6661.

Най-много са недоволните в София - над 2100. Следват Пловдив и Варна. Само в рамките в поддръжка на петицията са се подписали над 100 софиянци, излиза наяве от статистиката на peticiq.com. Тя е срещу смяната на датата от 15 септември на 1 септември.

Реформа

Според подкрепящите петицията образователният материал би трябвало да се понижи, с цел да не се постанова препускане през него и да спре да се смъква подобен от горните класове все по-надолу, тъй като децата още не са узрели за него, с цел да го усвоят и схванат. " Оттук идват и компликациите при образованието на децата. Проблемът няма да се реши с понижаване на лятната почивка “. Според недоволните няма по какъв начин понижената лятна почивка да се компенсира с увеличена зимна, когато времето е студено и подготвя към повече седене у дома и пред устройствата. Припомнят и историята.

Традиция

Александър Стамболийски избира датата 15 септември, като главният претекст е, че би трябвало да оказват помощ на родителите си в прибиране на реколтата от полето. " Нека децата се възползват от хубавото лятно слънце и море, които са значими както за физическото им, по този начин и за психическото им здраве! А претрупаните образователни стратегии с доста непотребни неща - върху това работете от МОН, не мислете по какъв начин да съкратите почивката на децата “, приканват подписалите се. Идеята, която от министерството предложиха на разискване, е образователната година да стартира в първия понеделник на септември. За сметка на по-кратката лятна ще се усилят другите.

Пред " Телеграф “ ръководителят на учителския профсъюз Янка Такева разяснява, че концепцията за по-ранен старт на образователната година би трябвало да бъде деликатно разисквана и с учители, и с родители, и с възпитаници. Тя акцентира, че би трябвало добре да се претеглят плюсовете и минусите. Знаем, че 15 септември е една традиция и мъчно ще бъде призната друга дата за начало на образователната година, разяснява тя. Затова съгласно госпожа Такева би било подходящо единствено в условия на рецесии като тази с пандемията от ковид образователната година да стартира по-рано.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР