Недоволни родопчани протестираха тази сутрин до срутището на главния път

...
Недоволни родопчани протестираха тази сутрин до срутището на главния път
Коментари Харесай

Жители на Смолян излязоха на протест заради свлачището на пътя Смолян-Мадан

Недоволни родопчани стачкуваха тази заран до срутището на основния път сред Смолян и Мадан. Макар митингът да беше разгласен от тролове в обществената мрежа Фейсбук, на него се отзоваха същински ядосани поданици на двата града и селата сред тях, предава кореспондентът на Actualno.com от града. Те блокираха придвижването в двете направления.

Хората са ядосани, тъй като срутището е от март месец, само че още нищо не се прави. Наближава зима, а тогава новоизграденият обходен път през Влахово няма да може да се употребява, тъй като е извънредно стръмен и стеснен. Те не имат вяра, че е имало укрепителни дейности по пукнатините над срутените скали.
Едното платно по основния път до скалната маса е годно за прекосяване, само че е препречено с голям камък. Има и знаци за неразрешено прекосяване. Вижда се обаче, че този камък е редовно преместван, с цел да се обезпечи специфична опция на някой да мине и да не заобикаля през Влахово. И по-късно се връща назад на мястото му. Асфалтът там е извънредно разровен.

" Няма естествена страна пет месеца да не пипне едно свлачище на интернационален път. В същото време някои си махат камъка, който е комплициран да препречва пътя. Всички други обикаляме. Знаците би трябвало да са годни за всеки, за какво тях не ги глобяват?! ", ядосват се протестиращите.
Областният шеф на Смолян Недялко Славов застана пред протестиращите още в 8 часа сутринта дружно с шефката на Областното пътно ръководство инж. Костадинка Миланова. Той изясни, че задължението на страната, на Агенция " Пътна инфраструктура ", е пътят да бъде пуснат до 15 септември. " Обходният път е вид единствено за лятото. Никой не го преглежда този вид за зимата ", акцентира той и прикани да не се подценява това свлачище.
Според хората обаче укрепването му и стартирането на пътя е могло да стане за седмици или месец. Бавенето съгласно тях е за едни хора да вземат едни пари. Те считат, че с дадените за обходния път 2,5 млн. лв. е можело да се разчисти секторът . „ Пет месеца не мръдна нито един камък. Стига с тия палячовщини, вземете се в ръце! “, приканиха те.
„ Укрепването на свлачището ще бъде на два стадия. Първият е този, който планува замрежване и стартиране на пътя. Замрежване значи главно анкериране и монтиране на високоякостна мрежа, която се чака да се достави от Швейцария. Тя разрешава на 1 кв. метър десетки тонове да се задържат. Второ, свлачището не е мръднало през тези два месеца, даже при тези значителни превалявания, тъй като горе, на пукнатините има положена мембрана, която не разрешава на водата да влиза в пукнатините “, уточни регионалният шеф.
Той добави, че в средата на август следва полагането на тази мрежа. Дотогава ще се почне анкерирането. А трайното подсилване на свлачището - с подпорни стени, с водачи, следва да бъде осъществено след осъществяване на публичните поръчки. Дейностите се разделят на две - спешно възобновяване, което планува възобновяване на терена - това ще се случи тази година и пътят ще бъде пуснат до есента. А трайното подсилване евентуално ще е през идната година “, уточни Славов.
„ Как може да се допусне такова разхищение на пари, което обяснявате? Аз ви споделям, че за тези 2,5 млн. лева, с които направихте пътя, щеше да стане мост и това свлачище щеше да се заобиколи. А в този момент ще дадете едни пари и следващата година това свлачище отново ще падне “, бе репликата на протестиращ.
Гневна родопчанка изрече мнение, че по свлачището не се работи, „ тъй като в този район - от Смолян до Мадан сме българо-мохамедани и се постанова дискриминация. Ако бяха обитаеми места с чисто християнско население, пътят за 24 часа щеше да е отворен “.
Хората желаеха от регионалния шеф още през днешния ден да се разпореди по този начин, че да се прекрати изцяло прекосяването на безусловно всички транспортни средства под свлачището, с цел да е заслужено. Не за някои да може, за други – не. Те се заканиха, че в случай че до две седмици не видят багери и трактори на обекта, няма да търпят повече.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР