Недовършената стена на язовир Огоста влезе в Комисията по петициите

...
Недовършената стена на язовир Огоста влезе в Комисията по петициите
Коментари Харесай

Европарламента откри петиция за недовършената стена на язовир Огоста

Недовършената стена на язовир " Огоста " влезе в Комисията по петициите към Европейския парламент , оповестиха от Асоциация на свободното слово " Анна Политковская ".

Петиция № 0157/2020 е импортирана от Петър Пенчев. Тя е за незавършената съвсем 30 години - от 1987 година стена на язовир на река Огоста в България. Всеки може да поддържа петицията в страницата на Комисията по петиции към Екологичен потенциал тук. Язовирът е настоящ .

В петицията се споделя: " Вносителят на петицията приканва за незабавни дейности, като твърди, че има случаи на недопустимо съществуване на вода под стената на язовир Огоста, вторият по величина на Балканския полуостров . Той твърди, че 21 селища в България ще пострадат и че водата навлиза на 60 км в Румъния . Вносителят на петицията твърди, че даже преди стартирането в употреба на язовира е имало пропуски, като незавършеното създаване на всеобхватна инжекционна завеса под цялата дължина на язовирната стена . ".

Според създателите на петицията след неотдавнашното затваряне на главната хидравлична система със затворена верига на главния първоначален отвор, има обилни количества вода в изпускателния канал. За тях с съображение се допуска, че потвърждава възходящото влияние на неизградената инжекционна завеса.

Това е евентуален риск от огромно злополучие. Ако се скъса язовирната стена на втория по величина язовир на Балканския полуостров , водата би заляла Монтана дружно с още 20 села и би стигнала до Румъния.

Този риск е заложен още преди 1989 година когато специалистите от Приемателната комисия скриват научните данни за карстовите пещери по оста на язовирната стена . Експертите скриват също и обстоятелството за незавършената циментова възглавница , която би трябвало да обезпечи язовирната стена, и на 31.12.1986 година разрешават въвеждането на язовира в употреба.

" По план, заради мощно карстовия терен чак до Дунава, строителите инжектират огромно количество цимент под налягане, с цел да запушат карста , само че разтворът е излизал чак в село Крива бара, а инженерите са виждали че не се стига до упорно запълване на сондажите и са спрели инжектирането ", сподели инж. Пенчев .

По думите му преди 25 години от един от сондажите изригвала вода и цялостни тунела под стената. Тогава е затапен с " панцер ". С кран източват всяка седмица вода до през днешния ден .

" На 80 линейни метри откъм града и 220 м южно след преливника, под стената карстовите форми организират вода под стената. Наричат това събитие " воден напредък ", който е неприемлив при язовирна стена ", съобщи инж. Пенчев.

Той разгласи, че 30 години е помагал на инж. Иван Кирков, изпъден от обекта за сериозен надзор на строителството, тъй като е бил началник на Инвеститорския надзор, единствено четири години след подписания Акт-16 за " приключено " строителство на язовира .

" През 1990 година започнахме с писма до институциите и никоя от тях не реагира. Успехът с пробива в Комисията по петиции към Екологичен потенциал го обричам на неговата памет ", добави инж. Пенчев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР