Недостигът на персонал и стачките предизвикаха много проблеми при пътуванията

...
Недостигът на персонал и стачките предизвикаха много проблеми при пътуванията
Коментари Харесай

Всеки трети полет през лятото е бил забавен или отменен, милиони хора имат право на обезщетение

Недостигът на личен състав и стачките провокираха доста проблеми при пътуванията със самолети това лято. Според изследване на потребителската организация Airhelp през юни, юли и август повече от всеки трети полет в Европа е бил занимателен или анулиран. В резултат на това 3,6 милиона пасажери имат право на обезщетение.

По данни на Airhelp общо 68 млн. пасажери са били наранени, като 8,3 милиона от тях са отпътували от Германия. Полетите на 3,7 милиона пасажери в цяла Европа са били анулирани. Най-много проблеми има при полетите от Чешката република, Белгия и Унгария: повече от половината от всички полети от тези страни идват на местоназначението си със забавяне. В Германия 45% от полетите също са закъснели.

В съпоставяне с времето преди пандемията закъсненията и анулацията на полети са се нараснали доста. През 2019 година 30% от полетите са имали такива проблеми, а в този момент става дума за 36%. В случай на забавяне с повече от три часа или анулация на полет пасажерите имат право на обезщетение. Предпоставка за това е самолетните компании сами да са предизвикали проблемите.

По данни на Airhelp това лято 5,8 милиона пасажери са били наранени от съществени затруднения. Авиокомпаниите са освободени от задължението да изплащат компенсации при изключителни условия, като да вземем за пример тежки метеорологични условия или незабавни медицински случаи, само че не и при положение на стачки. Затова 3,6 от 5,8 милиона пасажери в Европа ще имат право на обезщетение, изясняват бранителите на потребителските права.

При 1,1 милиона от тези пасажери проблемите са зародили в Германия, разяснява n-tv.

" Това значи, че в общоевропейско съпоставяне самолетните компании на немските летища би трябвало главно да поемат отговорността за многочислените анулирани полети и закъснения ", изяснява Airhelp.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР