Недостиг на лекарства и обикаляне по аптеките – това наблюдаваме

...
Недостиг на лекарства и обикаляне по аптеките – това наблюдаваме
Коментари Харесай

Лошо. Лекарствата по аптеките не стигат

Недостиг на медикаменти и циркулиране по аптеките – това следим у нас през няколко седмици. В някои случаи става дума за сезонно одобрявани лекарства, само че в други – за животоподдържащи, които би трябвало да са обезпечени за хората с хронични болести. 

Има ли страната механизъм за гарантиране на естествения живот и поддържащото лечение на тези хора и от кого зависи у нас да има задоволителни количества медикаменти?
-->
Хора с хронични болести и техни близки, които през последните години са се сблъскали с дефицит на животоподдържащи медикаменти, споделиха пред БНР недоволствата си и конфликта с напъните на страната да реагира изключително на тези обстановки, провокирани от проблеми с производството или доставката на лекарства.  

Припомняме историята на Евгени Георгиев, трансплантиран със сърце преди 17 години и подвластен от ежедневния банкет на имуносупресори, с цел да не отхвърли органа. Преди два месеца Евгени и други трансплантирани, приемащи лекарството Селсепт, не съумяват да си набират жизненоважния медикамент в нужните им количества, защото липсват задоволително опаковки в аптеките. През юни тези хора се обръщат за помощ към здравното министерство и след подхванатите дейности мъжът споделя, че му е отпусната една опаковка при нужни 2 и половина. 

Че фирмите-вносители или по този начин наречените притежатели на позволение за приложимост на обещано лекарство дават отговор за планирането, доставката и разпределението на нужните за България количества, удостоверява Богдан Кирилов, изпълнителен шеф на Агенцията по медикаментите. Държавата не взе участие в този развой и няма информация с какви ресурси от лекарства разполагат тези компании и за какъв брой месеца напред. Когато се появи проблем с краткотрайно или непрекъснато прекъсване на продажбите на обещано лекарство, фирмата-вносител би трябвало да уведоми организацията минимум два месеца по-рано. Ако това е заради непредвидими условия, срокът пада до 7 дни. За неспазването му не се търси отговорност, изясни Кирилов. 

Затруднения в доставките на животоподдържащо лекарство се отразяват и върху пациенти с рядкото заболяване Миастения гравис. През май медикаментът Калимин, който им оказва помощ да дишат свободно, мъчно се намира в аптеките, от които всекидневно си го купуват. Лекарството е единственото, което Здравната каса заплаща за тези хора. Тогава ръководителят на фондация Миастения гравис Ирена Нешовска се обръща към фирмата-вносител и оттова изясняват, че имат известни компликации, само че на 20 юни ще има доставка. В края на юни Калимин в аптечната мрежа няма. След диалог сред здравното министерство и вносителя, при започване на юли се прави изключителна доставка. Но медикаментът не стига до всички аптеки, които преди този момент са го продавали.  


България е единствената държава-член на организацията Евромиастения, която има проблем с обезпечаването на това лекарство, твърди Ирена Нешовска. 


Какво може да направи страната при усложнения с доставката на обещано лекарство – част от ограниченията подхващат от Агенцията по медикаментите, изясни Богдан Кирилов. 

За ограничаване на износа на медикаменти, заплащани от Здравната каса, работи електронната система СЕСПА, посредством която организацията събира и проучва информация от вносителите, складовете на едро и аптеките. Така се образува лист с лекарства, които не могат да се изнасят от България в границите на седмицата, през която попадат в него. Това важи както за страни отвън Европейски Съюз, по този начин и за членките му. 


Проблема със систематичната липса на животоподдържащи медикаменти у нас поради реекспорт от години показва Николай Костов от Асоциацията на притежателите на аптеки. Негова инспекция по складовете на едро при започване на тази седмица сподели, че няма наличност от няколко типа инсулин – инжекционните разтвори соликва и тужео, бързодействащият фиасп. Липсват също лекарства за склероза, за рак на гърдата, за псориазис и артрит, които по думите му се изнасят.  

До цялостна липса на Инсулин за пациенти с диабет не се е стигало и никой не е изпадал в обстановка, застрашаваща живота му, изясни Елисавета Котова от Асоциация " Диабет ". Забавяне на доставките е имало и не е прелестно, тъй като изместването в осъществяването на рецептата води до изместване на периода за приемане на всяко последващо количество, сподели тя.  

И диабетиците, и миастениците търсят различни разновидности за обезпечаване на изчезнали у нас медикаменти, репортаж- БНР
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР