Недостатъците на далматинците, въпреки техните много положителни качества, могат да

...
Недостатъците на далматинците, въпреки техните много положителни качества, могат да
Коментари Харесай

Недостатъци на далматинците

Недостатъците на далматинците, макар техните доста позитивни качества, могат да бъдат значими за евентуалните притежатели да схванат преди да се спрат на породата.

Въпреки че далматинците са прелестни кучета с присъщи черни или кафяви петна върху бяла четина, те имат своите дефекти, които би трябвало да се вземат поради. Ето някои от тях:

Предразположеност към генетични болести

Далматинците имат някои генетични склонности към болести като дегенеративна болест на бъбреците, което може да докара до увреждане на бъбреците и незадоволителна функционалност на тези органи. Това може да бъде изключително проблематично за далматинците и изисква деликатно развъждане и постоянни ветеринарни инспекции. Здравето на далматинеца би трябвало да е първи приоритет.

Склонност към проблеми със слуха

Поради техния бял цвят на козината, далматинците са предразположени към проблеми на слуха заради генетични фактори. Те могат да бъдат податливи на проблеми като сензоринева дефектна слухова функционалност или други болести, които засягат слуха им.

Далматинците са доста енергични

 Далматинец

Далматинците са извънредно енергични кучета, които се нуждаят от доста количество физическа интензивност и ментално стимулиране. За фамилии или хора, които не могат да им дават задоволително придвижване и занимания, далматинецът може да аргументи проблеми.

Обучението на далматинците може да е мъчно

Далматинците са интелигентна порода, само че от време на време могат да бъдат упорити или самостоятелни, което ги прави предизвикателни за образование. Те се нуждаят от ранно и поредно образование, както и от щедро социализиране с други кучета и хора, с цел да се обезпечи положително държание и постоянна психическа конструкция. Обучението на далматинците не трябва да се подценява.

Далматинците са податливи на напълняване

Далматинците имат податливост към наддаване на тегло, изключително в случай че не се поддържа подобаваща диета от далматинеца и физическа интензивност. Наддаването на тегло може да докара до съществени здравословни проблеми като затлъстяване и заболявания на сърцето.

Чувствителност към температурни промени

Поради техния пай косъм и ярък цвят, далматинците могат да бъдат чувствителни към температурни промени, изключително към горещи климатични условия. Далматинците се нуждаят от сянка и деликатно следене по време на горещите летни месеци.

 Минуси на породата далматинец

Козината на далматинците пада

Далматинците имат четина, която пада доста, изключително напролет и есента. Това изисква постоянно четкане и грижа за козината, с цел да се предотврати струпване на косми в дома.

Нужда от внимание и компания

Далматинците са всекидневно общителни кучета и се нуждаят от доста внимание и компания от страна на притежателите си. Оставянето на далматинец самичък за нескончаем интервал от време може да докара до стрес и развиване на нежелано държание.

Въпреки тези дефекти на далматинците те са чудесни кучета за подобаващи притежатели, които могат да им дават нужното внимание, грижи и интензивност. Важно е да се запомни, че всеки кучешки другар е субект и може да има неповторими потребности и характерности, които би трябвало да се вземат поради преди да се вземе решение за породата далматинец.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР