Недопустимо и дискриминационно спрямо бизнеса и клиентите е да има

...
Недопустимо и дискриминационно спрямо бизнеса и клиентите е да има
Коментари Харесай

БХРА: Недопустимо и дискриминационно е да има две ставки на ДДС за заведения

Недопустимо и дискриминационно по отношение на бизнеса и клиентите е да има две ставки на Данък добавена стойност за храната, продавана и доставяна от заведения за хранене. Това са безапелационни от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. От изявлението на служебния министър Стела Балтова във връзка концепция на финансовото министерство излиза наяве, че се обмисля понижената ставка на Данък добавена стойност от 9 на 100 да остане в действие единствено за осъществяваните картови заплащания. Това обаче автоматизирано значи да се даде подтик на сивия бранш и на измамите с Данък добавена стойност, безапелационен е ръководителят на Георги Щерев.

Несериозно е да се мисли, че в случай че плащаш в брой, ще се укриват налози при 9% Данък добавена стойност. Кой естествен предприемач крие ниски налози? Всеки гледа да не бъде уязвим, акцентира Щерев. Освен това Национална агенция за приходите има благоприятни условия да управлява и ревизира приходите и да реагира при противоречие на приходите и разноските на всеки човек или компания, показват от БХРА.
 Балтова: 9% Данък добавена стойност в туризма да остане до края на 2022 година Балтова: 9% Данък добавена стойност в туризма да остане до края на 2022 година
Мярката с понижената на 9% ставка на Данък добавена стойност в туризма, която бе въведена предишния май, би трябвало да бъде удължена до края на 2022 година За това а...

От национално показаната организация с 36 районни структури неведнъж сме упорствали Данък добавена стойност за заведения, кафенета и кетъринг да остане 9% като антикризисна мярка, както е в Европа. Всички страни в Европейски Съюз са понижи ставката, с цел да подкрепят най-засегнатият от рецесията бранш, демонстрират и данните на Европейската асоциация на хотели, заведения за хранене, заведения и кафенета (ХОТРЕК), на която БХРА е единствен пълновръстен член за България, уточни Щерев.

Ние приветстваме концепцията за оставане на понижената ставка на Данък добавена стойност, уточни и зам.-председателят на БХРА Атанас Димитров. Но сме изрично срещу две разнообразни ставки съгласно това дали се заплаща в брой или с карта. Подобна мярка действително би подкрепила не туристическия бранш, към който е ориентирана, а банките и счетоводните къщи поради дължимите към финансовите институции комисионни при заплащане с карта, както и усложненото счетоводство, уточни Димитров. Още повече, че спецификата на туристическия бранш, като активност в областта на услугите е такава, че едни от най-големите разноски са за образование и задържане на личния състав. А с цел да задържим своите чиновници ние би трябвало да сме в положение да оцелеем и за обслужваме разноските си, уточни Димитров.

Освен това две ставки на Данък добавена стойност биха означавали и дискриминация по отношение на клиентите, защото ще би трябвало да изготвим и предлагаме две менюта – с 9 на 100 Данък добавена стойност и с 20 на 100 Данък добавена стойност за тези, които заплащат в брой. Трябва да се има поради, че не всички клиенти, изключително в дребните обитаеми места, разполагат с карти, с които да си заплащат сметките, уточни Димитров. И няма да имаме по какъв начин да им разбираем за какво се постанова те да заплащат повече за същата услуга и артикули по отношение на останалите, които заплащат сметката си с карта, уточни Димитров. Да не приказваме за усложняването на работата, счетоводството и по този начин нататък, уточни той.

Затова и от БХРА са безапелационни, че не одобряват концепцията на финансовото министерство, обявена от Балтова, и са подготвени да защитят ползите си с всички законови средства, в това число и митинги и протестни дейности. Позицията на БХРА е споделена и подкрепена и от двете други организации, сплотяващи представители на заведенията – Сдружение на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията, добави Димитров.
 Над 20% повече налог облага събран за първата половина на годината по отношение на предходната Над 20% повече налог облага събран за първата половина на годината по отношение на предходната
По-високите бюджетни разноски поради пандемията покачват оборотите на търговците, а от там водят и до повече доходи в хазната от Данък добавена стойност....

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР