Неделя вечер в галерията ARTdespite в Берлин. Около десетина украинци

...
Неделя вечер в галерията ARTdespite в Берлин. Около десетина украинци
Коментари Харесай

Украинка организира поетични вечери в Берлин

Неделя вечер в галерията ARTdespite в Берлин. Около десетина украинци се срещат всяка седмица, с цел да споделят лирика между тях и за час и половина да не помнят за живота си на бежанци в непозната страна.

Събитието се провежда от Надя Теленчук. Тя украинска поетеса, която се е преместила в Германия преди експлоадирането на войната. По време на спор една нация, несъмнено, се нуждае от оръжия, патрони и хранителни запаси. Но културата, съгласно Теленчук, се употребява и за сближение на хората, с цел да защитят страната. 

 
Важно е да пазиш словото и културата в сърцето си. Важно е да се поддържа езикът жив, тъй като и езикът, културата, и литературата са един от главните стълбове, които дефинират нацията.
Надя Теленчук, украинска поетеса, живееща в Берлин

 

Теленчук израства в малко село покрай град Херсон в Южна Украйна. Тя напуща селото, с цел да учи и работи, само че постоянно посещава дома си. Но фермата, която се е предавала на поколенията от нейното семейство, е съвсем изчезнала. Животните са умрели, а земеделската земя е минирана. Фермата и и град Херсон бяха окупирани при започване на войната. Месец и половина след началото фамилията ѝ съумява да се промъкне през фронтовата линия към следената от Украйна територия. Родителите ѝ в този момент живеят в Германия. 

" Мисля, че в този момент, когато са минали съвсем две години, съм се справила с страстта. Приех болката и одобрих ориста, която беше отредена на толкоз доста украинци, а също и на моето семейство ", добавя Надя.

За да се оправи със загубата, тя написа и извършва лирика. Писателката предизвиква и другите украинци в Берлин да вършат същото. Около един милион бежанци живеят в Германия, като към 100 000 от тях са в столицата Берлин. От началото на нашествието единствено Полша е приела повече украинци.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР