Недалеч от Стокхолм, в град Хелзинборг, Швеция, отваря врати първият

...
Недалеч от Стокхолм, в град Хелзинборг, Швеция, отваря врати първият
Коментари Харесай

Музей на провалите отваря врати в Швеция (видео)

Недалеч от Стокхолм, в град Хелзинборг, Швеция, отваря порти първият " Музей на неуспехите ". В него ще бъдат изложени експонати от сферата на технологиите, предмети от бита, настолни игри и други, общо над 70 експоната за начало. Част от предметите са на известни марки: очилата на Google (Google Glass), интернет устройството на Туитър (Twitter Peek), химикалките на Bic “For her, ” парфюмът на Харли Дейвидсън, " джаджата " Apple Newton.



Кураторът и основател на музея, Самюел Уест, споделя, че концепцията му пристигнала поради обсебеността ни от триумфа и поради това, че не виждаме какъв брой доста можем да научим от неуспехите си. Провалът е също толкоз значим за нововъведенията и напредъка, колкото е триумфът. Даже по-голям. Уест несъмнено знае какво има поради, защото е квалифициран клиничен психолог и има докторска степен по нововъведения в университета в Лунд.



В по-широк проект, представянето на неуспехите на известни марки дава комфорт за посетителите - че всеки може да сбърка и че всеки може да се поучи от грешката си. Това дава независимост, от която постоянно се лишаваме, с цел да не изглеждаме смешни и неспособни. Свободата да задаваме глупави въпроси, да опитваме още веднъж и още веднъж, да имаме смелостта да представим работата си, без боязън от неуспех.



От друга страна, за самите марки, един подобен музей също може да е от изгода, с цел да се научат да се вслушват в рецензията на чиновниците си и да дават независимост да се изричат свободно. Така още на равнище идея могат да предпазят от глупави и обидни за таргет групите неточности - сексизъм (химикалките " For her " ), хомофобия, расизъм. Ако в една стая се разискват хрумвания и никой не посмее да изкаже рецензия, неуспехът е доста по-сигурен, в сравнение с триумфът.



Днешното време кара хората да се състезават към триумфа, само че в тази конкуренция рядко се раждат същински нововъведения. Ако не стопираме с взор обратно към неуспехите си, в които се крие също иновация, само че по някаква причина - несполучлива, ние няма да реализираме нещо в действителност значимо, а ще се мотаем в зоната на комфорт.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР