„Неамерикански“: републиканците реагират на обвинението срещу Тръмп в разследването на изборите през 2020 г.

...
Обвинението срещу бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп за
Коментари Харесай

Обвинението срещу бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп за предполагаем опит да отмени резултатите от изборите през 2020 г. е популяризирано различни реакции от страна на републиканците, включително неговите съперници за номинацията за президент на Републиканската партия през 2024 г.

Докато много видни републиканци защитиха Тръмп, няколко други – включително най-вече бившият вицепрезидент Майк Пенс – критикуваха бившия президент.

Говорителят на Камарата на представителите Кевин Маккарти

Макарти представи обвинителния акт като политическо усилие да отклони вниманието от разследванията на бизнес сделките на сина на президента Джо Байдън Хънтър.

„Всички в Америка можеха да видят какво ще последва: опитът на Министерството на правосъдието да отвлече вниманието от новините и да атакува фаворита за републиканската номинация, президента Тръмп“, каза Маккарти в изявление на платформата за социални медии X.

„Републиканците в Камарата на представителите ще продължат да разкриват истината за Biden Inc. и двустепенната система на правосъдие.“

Бивш вицепрезидент Майк Пенс

Пенс, който се кандидатира за номинацията и обвини Тръмп, че го е оказвал натиск, за да помогне за отмяна на резултатите от изборите през 2020 г., каза, че обвинителният акт показва непригодността на бившия президент да изпълнява длъжност.

„Днешното обвинение служи като важно напомняне: всеки, който превъзхожда Конституцията, никога не трябва да бъде президент на Съединените щати“, каза Пенс в изявление, добавяйки, че Тръмп има право да презумпцията за невиновност и той ще има какво повече да каже след преглед на обвинителния акт.

„Нашата страна е по-важна от един човек“, добави Пенс. „Нашата конституция е по-важна от кариерата на всеки един човек.“

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис

ДеСантис, най-близкият съперник на Тръмп в надпреварата за републиканците през 2024 г., каза, че все още не е прочел обвинителния акт, но че делото срещу Тръмп показва необходимостта от реформа на съдебната система.

„Като президент ще сложа край на въоръжението на правителството, ще заменя директора на ФБР и ще осигуря единен стандарт на справедливост за всички американци“, каза ДеСантис.

„Въпреки че съм виждал доклади, не съм чел обвинителния акт. Вярвам обаче, че трябва да въведем реформи, така че американците да имат правото да преместват случаи от Вашингтон, окръг Колумбия, в родните си райони.“

Сенатор Тим Скот

Скот, сенатор от Южна Каролина, който се кандидатира за републиканската кандидатура и избира едноцифрено число, изрази загриженост относно „въоръжаването“ на Министерството на правосъдието и неравностойните стандарти, прилагани към Тръмп и Хънтър Байдън.

„Това, което виждаме днес, са две различни пътеки на правосъдието“, каза Скот на X. „Една за политически опоненти, а друга за сина на настоящия президент.“

Вивек Рамасвами

Рамасвами, основател на биотехнологии, който гласува с ниски едноцифрени числа за републиканската номинация, описа случая като „неамерикански“ и повтори обещанието си да помилва Тръмп, ако бъде избран.

„Това е неамериканско и се ангажирам да простя Тръмп за това обвинение. Доналд Тръмп не е отговорен за случилото се на 6 януари“, каза Рамасвами в изявление, публикувано на X.

„Доналд Тръмп не е причината за това, което се случи на 6 януари. Истинската причина беше систематичната и широко разпространена цензура на гражданите през годината, водеща до това. Ако кажете на хората, че не могат да говорят, тогава те крещят. Ако кажете на хората, че не могат да крещят, тогава те събарят нещата. Ако не успеем да признаем истината, 6 януари ще бъде само предварителен преглед на много по-лошо, което предстои и не искам да ни виждам да стигаме дотам.“

Бившият губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън

Хътчинсън, редовен критик на Тръмп, който е на финала в надпреварата през 2024 г., каза, че Тръмп трябва да прекрати кампанията си „за доброто на страната“.

„Това е още един тъжен ден за Америка с бивш президент, който е обвинен в престъпление за възпрепятстване на мирното предаване на властта от една администрация към друга“, каза Хътчинсън на X.

„6 януари е ден, който изисква отговорност от виновните. Винаги съм казвал, че Доналд Тръмп е морално отговорен за атаката срещу нашата демокрация. Сега нашата система на правосъдието ще определи дали той носи наказателна отговорност.“

Председателят на съдебната комисия на Камарата на представителите Джим Джордан

Джордан, верен съюзник на Тръмп, каза, че бившият президент не е направил нищо лошо и определи обвинението като „намеса в изборите“.

„Когато пресушите блатото, блатото отвръща на удара“, каза Джордан на X.

Председател на републиканската конференция в Камарата на представителите Елиз Стефаник

Стефаник, третият по ранг републиканец в Камарата на представителите, нарече обвинителния акт „измама“.

„Днес е мрачен ден за нашата страна, тъй като Джо Байдън продължава изцяло да въоръжава федералното правителство срещу президента Тръмп, неговият водещ опонент за Белия дом през 2024 г.“, каза Стефаник. „Америка е основана на принципа на равно правосъдие пред закона.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР