"Не всяка суха кашлица е свързана с коронавирус. Задължително по

...
"Не всяка суха кашлица е свързана с коронавирус. Задължително по
Коментари Харесай

Страхът намалява имунитета

"Не всяка суха кашлица е обвързвана с ковид. Задължително по телефона всеки от лекарите разпитва пациента - в случай че той се е върнал от епидемиологичен регион, в случай че дава епидемиологична анамнеза, естествено ще бъде ориентиран за проучване за ковид. Никой от нас на предния фронт не може да познае дали става въпрос за COVID-19 или не ", съобщи пулмологът доктор София Ангелова.
"Искам да насочва един зов към хората - да не се опасяват, тъй като страхът понижава имуннатата система и човек може да заболее от друго заболяване. Това, че ще се заразиш с ковид, не значи, че ще умреш ", сподели още доктор Ангелова.
Особеното на ковид е бързото заразяване. Затова тя моли хората, които се връщат от чужбина и хората, които са контактни, да бъдат точни към лекарите, с цел да бъде снета доста точна епидемиологична анамнеза, а тези, които се връщат, да съблюдават периода на карантина.
"Ако от 100 индивида 70 са инфектирани - 70% от тях - това са 50 индивида, ще преживеят болестта доста леко. Те даже няма да го усетят. То ще бъде под формата на една простуда. Проблемът е, че точно тези хора ще посеят болестта. Затова е значима точността към лекарите, с цел да можем в точния момент да се насочване в диагнозата. Останалите 20% - една част ще бъдат в средно-тежко положение, и една дребна част ще бъдат в тежко положение. Да ограничим контактите и по този метод ще запазим тези 20% ", разяснява доктор София Ангелова.
Тя напомни, че доста от признаците на ковид се преплитат с грипа - висока температура, изнемощялост, тресчица, болки в мускулите и ставите, поява на кашлица, зной. И прикани хората да не излизат от у дома, а да се обадят на персоналния си доктор при първи признаци.
Два-три дни те ще се лекуват с антивирусни лекарства. Не изкупувайте и не презареждайте антивирусни лекарства, тъй като ще попречите на хора, които имат потребност от тях. Ако до два дни положението не се усъвършенства, а се ускорява задухът и става непрекъснат, тези хора се одобряват и се лекуват в болница, добави доктор Ангелова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР