Не всички шефове са еднакво можещи и знаещи. Всъщност, голяма

...
Не всички шефове са еднакво можещи и знаещи. Всъщност, голяма
Коментари Харесай

Четири типа шефове, които могат да съсипят всеки екип

Не всички шефове са еднообразно можещи и знаещи. Всъщност, огромна част от хората, достигнали върховете на кариерното развиване, нямат никакво място там. Спокойно мога да кажа, че множеството от нас са имали алъш-вериш с сходни ръководители най-малко един път в живота си. Да бъдеш неприятен началник не значи просто, че управническите ви практики не се харесват на останалите или пък, че чиновниците ви не са удовлетворени от метода, по който се държите с тях. Научно потвърдено е, че съществуват черти, които са присъщи за всички неефективните водачи.

Ето няколко от вида шефове, които не желаете да срещате на работното място:

Пасивно-агресивният началник или микромениджърът

Пасивно-агресивният началник може да попречи на развиването на вашата кариера, без даже да прекрачва границите на положителното държание или да ви подлага на тормоз. Тези хора заобикалят полемиките лице в лице. Те дават неразбираема противоположна връзка и крият от останалите значима информация. Пасивно-агресивните хора обичат да прикриват своята неприязън с смешки и комизъм. В множеството случаи пасивно-агресивното държание на шефовете е резултат от вярването, че те могат да се оправят по-добре от чиновниците си с всяка задача. Проучване на уеб страницата за кариерно развиване Comparably, в което са взели участие повече от 2000 чиновници, работещи в софтуерния бранш, открива, че множеството хора считат за най-проблематични шефовете микромениджъри (39%). Втори са „ прекомерно сериозните ръководители “ с 22%, а трети - шефовете всезнайковци (16%).

Шефът нарцис

Изследване, оповестено в университетския вестник Frontiers in Psychology, разкрива, че дребната доза егоизъм може да бъде потребна в работата на водачите, само че когато тя прекрачи избрана граница, може да наклони везната в отрицателна посока и да способства за основаването на ръководители егоисти, които се интересуват единствено от личните си потребности и стремежи. Проучване,  публикувано в Journal of Economics, Business and Management Studieс, пък открива, че с повишението на равнището на егоизъм у шефовете, съразмерно понижава ангажираността и мотивираността на чиновниците.

„ Тъмният началник “

Има ръководители, които разполагат с нужните умения и знания, с цел да бъдат положителни водачи, само че жаждата им за власт над останалите и множеството им предубеждения просто не им разрешават да бъдат такива. Както споделя СетМ. Спейн в книгата си „ Stress, Well-Being, and the Dark Side of Leadership “, съществуват освен некомпетентни шефове, само че и „ тъмни шефове “.  Некомпетентните шефове са неефективни водачи, тъй като не разполагат с нужните управнически умения. Те обаче таят неприятни усеща към своите сътрудници. Тъмните шефове, въпреки това, може да бъдат извънредно интелигентни, образовани и добре готови за лидерската работа, само че в същото време с това те изпитват наслаждение от това да тормозят и наскърбяват своите чиновници. Тяхната основа цел е да трансфорат живота на подчинените си в призрачен сън. Те постоянно подценяват моралните и етичните правила, с цел да реализиран своите цели или да се показват добре пред по-висшестоящите ръководители на компанията. Тъмният началник постоянно си приписва заслугите за непознатата работа и упреква другите за своите персонални неуспехи.

Шефът умопобъркан

Шефът умопобъркан е може би най-вредният за чиновниците. Черти като липса на самоконтрол, импулсивност и податливост към операции могат да бъдат признаци, че имате работа с началник умопобъркан. Хората с психопатични пристрастености постоянно демонстрират липса на съпричастност и угриженост за другите.  Според изследване на Alliance Manchester Business School, повишението на равнищата на егоизъм и психопатия на работното място е директно обвързвано с нарастване на случаите, в които чиновниците се оплакват от разнообразни типове тормоз. Повечето от 1200-те чиновници, взели участие в проучването, са декларирали, че всекидневно страдат от стрес и меланхолия на работното място.

Какво може да извършите, в случай че се озовете под " шапката " на подобен началник?

Това е тематика за обособена полемика, само че най-кратко казано, имате два разновидността – да споделите проблемите си с мениджърите на по-високите равнища или да потърсите друга работа. Работата за сходен човек не си заслужава времето, нервите и напъните.

Ако пък сте един от тези мениджъри или шефове, имате много работа за извършване. Може би сте склонни да подлагате на непоколебим надзор всяко деяние на вашите чиновници или не изпитвате никаква съпричастност към техните проблеми и несгоди. Без значение какъв тъкмо е казусът, потърсете помощ от наставник или професионален съветник. Заедно с него би трябвало да откриете каква е повода за това ви държание. От това ще спечелите освен вие, само че и вашите чиновници. 

..........................

Джон Бойтнот за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР