Не всеки ден чифт слънчеви очила стават причина за падението

...
Не всеки ден чифт слънчеви очила стават причина за падението
Коментари Харесай

10-те най-срамни политически оставки: трактор-порно, рускиня-менте, 25 голи мъже...

Не всеки ден чифт слънчеви очила стават причина за падението на някого. Но тъкмо това се случи с Бьорнар Мокснес, водач на норвежка лява партия, която беше сниман от камера да краде чифт първокласни слънчеви очила от летището в Осло.

" Много хора ме попитаха по какъв начин съм могла да направя нещо толкоз неуместно. Питала съм се това доста пъти през последните седмици. Нямам съответно пояснение ", написа Мокснес във Фейсбук.

В чест на изпадането на Мокснес в недружелюбност, “Политико “ показва някои от най-смущаващите оставки в европейската политика. От полови кавги през злоупотреби с държавни средства до дребни обири - ето 10 от най-срамните образци.

Трактор-порно

Британският народен представител от Консервативната партия Нийл Париш подаде оставка, откакто беше заловен да гледа порно в залата на Камарата на общините през 2022 година Париш твърди, че това е било " миг на полуда ", и споделя, че е попаднал на наличието за възрастни инцидентно, до момента в който е търсил трактори в Google, а по-късно признава, че в действителност е гледал порно (не е ясно дали в порното са взели участие трактори).

В изявлението Париш признава, че брачната половинка му постоянно го е намирала за " свръхсексуален ". Той добави, че тя му казвала: " Ще донеса ножицата, в случай че не слушаш. Клъц-клъц ", в случай че той стане " прекомерно възбуден ". Класически случай на TMI (too much information – прекалено много информация).

Кубински пури и частен аероплан

Когато през 2010 година Хаити беше наранена от земетресение, френският министър на развиването Ален Жоанде беше подготвен да помогне. За да стигне до интернационална конференция за помощ, която се организираше в Мартиника, Жоанде нае частен аероплан на стойност 116 500 евро. Той подаде оставка, откакто абсурдът излезе на първите страници на вестниците.

Жоанде не е единственият министър, за който е открито, че е прахосвал пари на данъкоплатците по времето на някогашния френски президент Никола Саркози. Министър Кристиан Блан беше подложен на офанзива за това, че е купил кубински пури на стойност 12 000 евро с обществени средства. Уви, Блан не можа да си спомни кой ги е изпушил. " Пуша по две дневно... това е максимумът ", сподели той. Кой е изконсумирал останалите пури на стойност хиляди евро - попитали го. " Не знам ", бил отговорът.

Данъчно двуличие

Бившият френски министър на бюджета Жером Каюзак беше мощен бранител на данъчните убежища в чужбина. Никога няма да предположите в какво по-късно е бил приет за отговорен. Данъчна машинация! Незаконните данъчни действия на Каюзак бяха оповестени за първи път през 2012 година в следствие на новинарския уебсайт Mediapart, който заяви, че той не е заявил пари, държани в швейцарска банкова сметка в продължение на близо 20 години. Упс! „ Досиетата Панама “ потвърдиха, че Каюзак е имал и сдружение на Сейшелските острови. Той беше наказан на две години затвор за пране на пари и данъчни измами.

От този случай произтече и една добра вест - основаването на етичен орган - Висш орган за бистрота на публичния живот (Haute Autorité de la Transparence pour la Vie Publique).

Градът на светлините - и графични полови послания

Състезанието за кмет на Париж през 2020 година беше изпълнено с вътрешни разпри и партийно съревнование. А по-късно Бенжамен Гриво, претендентът на " Република, напред " и един от най-големите поддръжници на Еманюел Макрон, беше обиден от обвинявания, че е изпращал графични видеоклипове на неидентифицирана жена. Скрийншоти навън полови известия, приписвани на Гриво - женен с три деца - се разпространиха като вирус, което накара претендента да се отдръпна. " Не желая повече да посрамвам себе си и фамилията си на каквато и да било офанзива, това отива прекомерно надалеч ", съобщи Гриво в изказване, може би безразсъдно употребявайки думата " посрамвам ".

От рускиня-менте с обич

Австрийският заместник-канцлер Хайнц-Кристиан Щрахе си мислел, че отива на приятна отмора в Ибиса, където се срещнал с жена, представяща се за богата съветска гражданка, която декларирала, че желае да влага в Австрия. Жената предложила да купи 50-процентов дял от австрийския вестник " Кронен цайтунг " и да промени новинарската му линия, с цел да прокарва програмата на крайнодясната „ Партия на свободата “ на Щрахе. В подмяна Щрахе декларирал, че може да ѝ разпореди публични поръчки. За страдание на Щрахе, тя въобще не е била богата рускиня. По-късно той се опита да оправдае дейностите си, като сподели, че е било " пиянска вечер " и той е бил в " интимно ваканционно въодушевление "!

Последвалият скандал - наименуван " Ибисагейт " - смъкна държавното управление на Себастиан Курц. За да бъдем обективни към Щрахе, дано първи хвърлят камък тези, които не са се опитвали да разменят публични поръчки за партийни дарения от жена, за която са вярвали, че е богата племенница на съветски олигарх.

25 голи мъже и купища опиати

Унгарският евродепутат Йожеф Сайер бележи едно от най-дивите напускания на постове напоследък. Високопоставен член на партията " Фидес ", известна с консервативните си възгледи и анти-ЛГБТК позицията си, през 2020 година Сайер беше заловен да участва на празненство, на което се не разрешава достъп до постройката в Брюксел, в която е бил. Според известия в белгийските медии, полицията е разкрила 25 голи мъже на събирането, а минувач е съобщил, че е видял мъж да бяга, спускайки се по водосточната тръба, което е предиздвикало полицията да задържи Сайер и да открие опиати в раницата му, обявиха прокурорите. Виктор Орбан назова постъпката " неприемлива и неоправдана ", а Сайер напусна партията и поста си в Брюксел. По някаква неразбираема причина в Брюксел няма скулптура на Сайер.

Красотата желае жертви

Пет години преди Мокснес и слънчевите очила на Hugo Boss, районният началник на Мадрид Кристина Сифуентес попадна в заглавията на вестниците, когато се разпространиха остарели фрагменти, на които се вижда по какъв начин тя краде крем срещу бръчки. Инцидентът е бил " неволна неточност ", споделя Сифуентес, която е освободена, откакто е платила крема на стойност 40 евро. Но защото абсурдът с кражбата от магазина избухна на фона на разобличаване на новинарски уебсайт, който я упрекна в неистина за дипломата ѝ, Сифуентес се отдръпна от поста.

Грабни и бягай (Grab and Go)

В следващия скандал с кражба от магазин словенски народен представител загуби работата си, откакто открадна сандвич от магазин в Любляна. Според известията Дарий Крайчич разказал на сътрудниците си, че се подразнил, когато чиновниците на супермаркета го пренебрегнали, и решил да организира по този начин наречения " обществен опит ", с цел да ревизира сигурността на магазина. Въпреки че кражбата останала незабелязана, натискът от страна на сътрудниците му довел до неговата оставка - и до погашение на цената на сандвича.

Масов ритник от Европейски Съюз

От всички смущаващи оставки в този лист, тази е с най-вече забъркани хора. През 1999 година цялата Европейска комисия, ръководена от Жак Сантер, подаде оставка, откакто в разрушителен отчет беше открито, че Комисията е отговорна за " корупция, корист с власт и машинация ". Докладът от 140 страници, направен от самостоятелни специалисти, преглежда обвинявания в необятно публикувани измами, непотизъм и корупция. Един от комисарите в центъра на бурята, някогашният френски министър-председател Едит Кресон, беше остро подложена на критика за това, че е наемала другари и родственици, в това число локалния си ортодонт, на добре платени длъжности. Зъболекарят Рене Бертело не съумя да се оправи с ролята на консултант, която му беше предоставена, и за 18-те месеца работа за Европейски Съюз изготви единствено един документ от 24 страници.

Премиерът, шпионските служби, брачната половинка и любовницата

През 2013 година министър-председателят на Чехия Петр Нечас подаде оставка, откакто началникът на кабинета му Яна Нагьова беше упрекната в корупция и корист с власт. Сред закононарушенията Нагьова е и рушвет на някогашни депутати, само че това, което влезе в заглавията на вестниците, беше противозаконното потребление на тайните служби. Оказва се, че Нагьова, която по това време е имала спекулация с Нечас, е употребила военното разузнаване, с цел да шпионира брачната половинка на министър-председателя. Излишно е да загатваме, че съответно тази оставка е последвана от бракоразвод. Но не след дълго Нечас и Нагьова се радват на „ хепи енд “, като скоро по-късно се женят. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР