„Не виждаме смисъл да присъстваме на консултации при президента Румен

...
„Не виждаме смисъл да присъстваме на консултации при президента Румен
Коментари Харесай

Десислава Атанасова: Само ГЕРБ се оказа, че сме партия на статуквото

„ Не виждаме смисъл да присъстваме на съвещания при президента Румен Радев. Това е индивидът, който тежко разделяше нацията в продължение на година, който подвигна пестник, който назова народните представители на ГЕРБ „ мутри”. Какъв беше смисълът? Вече е ясно за всички кое ще е новото ръководещо болшинство. То стана ясно и при избора на ръководител на Народно събрание единствено преди дни и това е на партиите на по този начин наречената „ промяна” плюс Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Нямаме място измежду тези хора и даже е по-добре въобще да не ни свързват с тях”. Това съобщи ръководителят на парламентарната група на обединението ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по Нова ТВ.

По думите й на процедура ГЕРБ е втората по бройка политическа мощ макар че спечелилият не е бил изрично определен. „ Има доста дребна разлика сред Има Такъв Народ и ГЕРБ и тази разлика се дължи най-много на гласовете от чужбина. В България ГЕРБ печели първото място. Въпреки това, в случай че Има Такъв Народ не сформира кабинет с връчения им мандат, то последващи по ред е ГЕРБ. Ние сме декларирали, че ще върнем незабавно мандата, тъй като за нас е значимо или някой да носи отговорност и решенията да се носят с политическо водачество – каквото беше през последните години на нашето ръководство, или при неразбираеми болшинства по ползи – страната ни не я чака нищо положително. Помним Беров, помним Орешарски”, акцентира тя.

„ Ако желаеме доста от същото – ще поздравим партиите на смяната, които към този момент са пет. Само ние се оказа, че сме партия на статуквото и ще чакаме чудеса и в решенията на болшинството в Народното събрание, и за българските граждани”, добави Атанасова.

Според нея смяната в отношението на Има Такъв Народ към „ партиите на статуквото” евентуално демонстрира кой е „ конструкторът” или „ архитектът” на новата политическа групировка на Слави Трифонов. „ Ако се замислите кои са партиите на смяната и кои са партиите на статуквото. Лидери на партиите на смяната са Христо Иванов, който е бил министър в държавно управление на партия ГЕРБ, която към този парламент е партия на статуквото. Или пък Атанас Атанасов, който е бил в Народното събрание доста, доста от дълго време, а и между другото е бил в „ Реформаторския блок”, когато бяха сътрудници на ГЕРБ в ръководство. Мая Манолова – до няколко години носеше потник с надпис „ Шанс за Орешарски”. Премина през разнообразни катарзиси и внезапно се оказа новата смяна, която площада извиси до парламентарен водач. Или пък Татяна Дончева? Българска социалистическа партия ли са партията на смяната и поръчката им, че в този момент могат да оферират кабинет? Или пък Движение за права и свободи?”, попита Атанасова.

„ Хората взеха решение по този начин. Явно не помниха, в това число и водачите на „ Демократична България”, че бяхме дружно на митингите през 2013 година. Сега ще им се наложи да седнат на една маса с парче баница дружно с Движение за права и свободи. Някак си в действителност в случай че не беше толкоз трагично, щеше да е смешно. Хората през 2013-та желаеха смяната на политическия модел. И оня въпрос „ Кой? – сякаш и в този момент е настоящ. Кой стои зад плана „ Има подобен народ”? И кой ще конструира ново държавно управление? Според мен към този момент има начертан план”, съобщи тя.

Атанасова изрази убеденост, че кабинет ще има. „ Заявката е толкоз мощна и нагонът за власт у всички е толкоз мощен – че, да. Мисля, че ще има държавно управление. Кой ще го конструира, кой ще го оглави, кой ще носи отговорност? Това няма никакво значение за тези хора, съгласно мен, които ще застанат като болшинство. За тях е значимо, че ГЕРБ е изчегъртана от всякъде, че се държат безобразно в пленарната зала – без всякакво почитание към политическия конкурент или сътрудник в границите на това Народно събрание, и това, че от тук нататък те дефинират разпоредбите. Само че, всичко е краткотрайно на този свят и нещата се променят”.

По думите й ГЕРБ изрично ще бъде в съпротива. „ Тази роля ни отредиха българските жители. Ние, а и всяка друга партия, сме длъжни да се съобразим с тях. Да, ще можем да влезем в ролята на съпротива. Мисля, че с изключение на градивна съпротива, ще бъдем и готова съпротива. Защото, с цел да има мощно ръководство, би трябвало да има и мощна съпротива. А в ПГ на ГЕРБ има извънредно готови хора”.

Тя акцентира, че ГЕРБ не се тормози от комисията по „ Ревизията”. „ Всичко, което тази комисия счита да огласява – в някакъв миг би трябвало да бъде подплатено с някакви доказателства, в случай че ще се търси някаква административна или друга отговорност. В противоположен случай това е единствено пушилка”.

Според Атанасова фактът, че орисницата на 46-ото Народно събрание е не запомнила да бие първия парламентарен звънец и е орисала председателката да изкара цялостен 4-годишен мандат – в това има символика. „ Мисля, че скоро ще се бие и последния парламентарен звънец. Дали тази или идната година… Според мен 46-ото Народно събрание няма да има дълъг живот”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР