Не цялата страна Афганистан е под контрола на талибаните -

...
Не цялата страна Афганистан е под контрола на талибаните -
Коментари Харесай

Съпротивата срещу талибаните продължава в една афганистанска провинция

Не цялата страна Афганистан е под контрола на талибаните - в долината Панджшир съпротивата против тях продължава, предава Би Би Си.

Източници на талибаните обявиха в обществените мрежи, че са завзели региона, само че бойците на съпротивата отхвърлиха това. Един от водачите на защитата в Панджшир, Амрулла Салех, отхвърли изказванията, че е избягал, само че съобщи, че обстановката е " напрегната ". Съобщава се, че в борбите в долината са починали стотици.

В обществените мрежи се появиха видеа, на които се вижда по какъв начин талибаните честват, стреляйки във въздуха. По-късно се разбра, че при стрелбата в Кабул са починали от инцидентни патрони 17 души, а в цялата страна жертвите са 70.  За да няма повече жертви, заместник-ръководителят на талибаните молла Якуб забрани празничните стрелби. Не беше ясно дали хората честват рухването на Панджшир, или идването на ръководителя на политическото крило на талибаните Абдул Гани Барадар в Кабул. Барадар ще управлява новото държавно управление.

В Панджшир живеят сред 150 и 200 хиляди души. Съпротивата там, която включва локални бойци и членове на афганистанските сили за сигурност, е ръководена от племенния водач Ахмад Масуд, чийто татко се бие против руската войска при нашествието през 80-те и против талибаните през 90-те.

Очаква се скоро талибаните да разгласят държавно управление. Европейският съюз и Англия се причислиха към Съединените щати и оповестиха, че ще беседват с ислямисткото придвижване, само че няма да признаят новото им ръководство. Американският държавен секретар Антъни Блинкън съобщи, че всяко ново ръководство в Афганистан би трябвало да има необятно посланичество:

" Първо, както ние и редица страни по света споделиха, има упования, че в новото държавно управление ще има и представители на други общности, с изключение на талибаните, които да съставляват другите групи и ползите на всички хора в Афганистан. "

Европейският съюз разгласи, че ще откри дипломатическо наличие в Кабул, което да съблюдава евакуациите и да подсигурява, че новото афганистански държавно управление извършва задължения по въпросите на сигурността и човешките права.

Организацията на обединените народи привиква на 13 септември конференция на високо ниво за набиране на средства за продължение на филантропичните интервенции в Афганистан, с цел да могат хората в страната да получат съществени услуги, от които се нуждаят.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР