Не трябва да свикваме с насилието, агресията и разделението раждат

...
Не трябва да свикваме с насилието, агресията и разделението раждат
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Йотова: Агресията и разделението раждат още повече агресия и разделение

" Не би трябвало да привикваме с насилието, експанзията и разделянето раждат още повече експанзия и разделяне ", съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на гала по случай 81-ата годишнина от спасяването на българските евреи в 134 Средно учебно заведение " Димчо Дебелянов ", презава БНР.

През 2021 година в двора на това столично учебно заведение беше открит мемориал " Стената на българските праведници ".

" Няма идеология, която може да изясни човеконенавистното решение за заличаването на евреите. Това е най-срамното леке в историята на Европа и ще го носим в себе си, тъй като няма по какъв начин да изтрием от паметта си гибелта на над 6 млн. души. Който се пробва да отхвърля Холокоста, е днешният нарушител. Остро и изрично би трябвало да се противопоставяме на всички модерни форми на антисемитизъм. Да осъждаме насилието. Няма по какъв начин да привикваме с него. Насилието ражда още повече принуждение, експанзията – още повече експанзия, разделянето – още повече разделяне. В тази непоносимост би трябвало да възпитаваме децата си ", съобщи Йотова.

" Българите би трябвало да бъдат горди, че са избавили евреите си. Никога няма да забравим това дело ", акцентира на посланикът на Израел н.пр. Йоси Леви-Свари: 

" Историята би трябвало да бъде преподавана и да се познава напълно! Когато приказваме за спасяването на българските евреи, не можем да разграничим историята от това, което се е случвало в Европа през Втората международна война. Срещу ужасната ненавист, против желанието да бъдат унищожени всички евреи, против тази страшна идеология застават хора, които споделят: " При нас това няма да се случи ". Българският народ би трябвало да се гордее с това! ".


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР