„Не стои естествено БСП да говори на протест, който е

...
„Не стои естествено БСП да говори на протест, който е
Коментари Харесай

Политолог срази твърдения за граждански протест

„ Не стои естествено Българска социалистическа партия да приказва на митинг, който е за връщане, за отбрана на демокрацията в България, откакто нейният ръководител съобщи, че демокрацията ни е лишила доста. На Корнелия Нинова й следва конгрес и в действителност опцията да покаже на българското общество, че има хората и лицата, и има желанието да се промени като партия и политическа посока. Дали тя ще успее да го направи, аз персонално се колебая “, съобщи в изявление за БНР политологът Христо Панчугов във връзка продължаващите седми ден митинги у нас и петия избор на съмнение към държавното управление.

„ Вотът на съмнение на Българска социалистическа партия има смисъл, единствено в случай че той бъде стартират като диалог за това по какъв начин Българска социалистическа партия си показва различното ръководство на България ", безапелационен бе коментаторът.

"БСП показва институционален метод към актуалната рецесия – т.е. опита да покаже, че не е лишена от принадлежности, посредством които да промени модела на ръководство на България - нещо, в което нямам доверие ", уточни още политологът.

Според Христо Панчугов в този момент жителите имат проблем с доверието, с политическия модел и считат, че всички български политици сега въплъщават този модел. Според политолога казусът е да се откри метод и метод да се стартира диалог за това по какъв начин се трансформира този модел. Този диалог би трябвало да се води с жителите, които са на улицата, уточни той.

„ Ние видяхме много лица последните шест дни на митингите. И макар опитите да се покаже, че това са платени протестиращи, това наподобява пъклен несериозно. Въпросът е тези лица да не последват образеца на протестиращите от 2013 година, да не се опитат даже да проведат политически диалог, да паднат в клишето по какъв начин митингът е цивилен и не е привързан с политически ползи. Не, този митинг не е цивилен, той е политически по формулировка и би трябвало да създаде различен роман по какъв начин се ръководи България. Силно се надявам, че има подобен късмет ", съобщи Панчугов.

"Трябва да убедим жителите, че смяната е в техни ръце, а не в някакви избрани политически сили. Макар че няма по какъв начин да избегнем обстоятелството, че всичко това беше предизвикано от самодейност на една от политическите обединения у нас. Но тези политически обединения не просто би трябвало да извлекат дивиденти от това, а да стартират същински диалог за смяна, означи в разбора си политологът.

Според Панчугов от ГЕРБ не са очаквали тези митинги. „ Реакцията, която ние следим в този момент, е твърдоглавие. Тя не е опит просто Борисов да изкара мандата до дъно. Тя е изненада от това, че българското общество същински може да се опълчи на този модел на ръководство “.

В тази обстановка се вижда, че прокуратурата не е неутрален състезател и не е институцията, която би трябвало да резервира върховенството на закона, а вместо това използва обстановката политически, счита Христо Панчугов.

„ Протестите няма да продължат дълго, само че тази сила няма да се изчерпи просто по този начин. Смятам, че е неизбежно да има оставка. Това може да бъде на държавното управление като цяло и на Бойко Борисов като министър-председател. А другояче институцията е такава, че основният прокурор е недостижим за идващите 7 години и аз считам, че той няма да си подаде оставка “, предвижда политологът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР