Не става ясно за чия сметка ще се извърши преустройството

...
Не става ясно за чия сметка ще се извърши преустройството
Коментари Харесай

Проектът за банята в Овча купел куца

Не излиза наяве за чия сметка ще се извърши преустройството на минералната баня в „ Овча купел “. Това сподели общинският консултант от „ Българска социалистическа партия за България “ Милка Христова по време на разискванията за реставрацията на постройката на минералната баня в „ Овча купел “ в Столичния общински съвет.

„ Всеизвестна е позицията ни в отбрана на „ течното злато “ на София. Но имам няколко въпроса. Как ще се съчетава използването и каква ще бъде задачата на това, което вършим? Това първокласен СПА център ли ще е или ще е за необятно налични физикални услуги? Как ще се подсигурява достъпът до постройката? Има доста неясноти при реализацията на плана. Подкрепата на отчета е несериозна и значително безотговорна “, съобщи Христова и добави, че един подобен обект изисква доста по-сериозно отношение.

Според нея препоръчаният отчет наподобява малко на „ дървено желязо “. „ Опитваме се да задоволим ползите си от присъединяване в плана с всеобщото предпочитание на жителите банята да резервира своята функционалност. Има разбъркване на действия и финанси. Но не е ясно за чия сметка ще се извърши това преустрояване “, съобщи тя.

Христова добави, че ѝ липсва гласът на хората, за които се декларира, че ще бъде построен този план. „ Това е още едно удостоверение, че имаме потребност от опазване на банята, само че дано това да бъде направено. Днес не сме подготвени да вземем решение по този отчет “, безапелационна бе Милка Христова.

„ С какъв потенциал Столична община ще експлоатира, менажира и ръководи независимо банята в „ Овча купел “? “, попита от своя страна общинският консултант от „ Българска социалистическа партия за България “ Диана Тонова.

Тя напомни, че с решение от 2016 година СОС дава единодушие Регионалният исторически музей да бъде сътрудник по предлагането за създаване на центрове за върхови достижения. С следващо решение СОС дава единодушие Столична община да придобие някогашната баня за присъединяване в тази процедура и да се трансферира ръководството на Регионалния исторически музей. През 2017 година Министерския съвет трансферира безплатно тази благосъстоятелност.

По думите на Тонова внезапно е станало ясно, че през 2020 година е утвърдено задание за възстановяване на банята като рекреационен център. „ Кога е променено плановото предложение и какъв е размерът на цялостното финансиране по новия план? Промененият план координиран ли е с Министерския съвет? Защо Столична община е бенефициент по част от плана, а не юридическото лице, в тази ситуация холдинга, част от който е Регионалният исторически музей? Възниква главният въпрос на какво съображение Столична община изразходва средства, откакто бенефициент е юридическо лице с нестопанска цел, а Следствен отдел към окръжна прокуратура даже не е сътрудник? Как ще се подсигурява необятната социална досегаемост до балнеоложката база и с какъв потенциал Столична община ще експлоатира, менажира и ръководи независимо базата? “, попита тя.

„ Да не се окаже след година, че ще ни се показа отчет за даване на концесия или даже за безплатно прилагане на постройката със същата угриженост за жителите в София “, съобщи още Диана Тонова.

„ Подходът, по който е импортиран отчетът, не е най-успешния. Разпределен е в две комисии, едната по околна среда, където господин Мирослав Боршош не участва, а прати собствен представител “, посочи общинският консултант от „ Българска социалистическа партия за България “ Альоша Даков.

Той добави, че отговорите, които е получил, са затвърдили убеждението му, че по метода, по който е препоръчан планът не е отговорно подсилен. „ Категорично няма доказателства, няма информация, няма подробни количествени стойности и сметки от кое място са пристигнали тези 4.460 млн. лв., които се желае да бъдат отпуснати от СОС “, сподели Даков и добави, че се надява да получи съответни отговори или от зам.-кмета Боршош, или от специалистите по какъв начин ще се изразходват тези средства.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР