Не става ясно, дали се цели реставрация на паметника и

...
Не става ясно, дали се цели реставрация на паметника и
Коментари Харесай

Не става ясно дали се цели реставрация на паметника или унищожаване - мотивите на съда


" Не излиза наяве, дали се цели реституция на паметника и излагането му на непрекъснато място за прилагане по предназначение (?!), което би било акт на ръководство на вещ-частна държавна благосъстоятелност... или унищожаването му, което би било акт на предписание с вещ-частна държавна благосъстоятелност с висока стойност. "

Това написа в част от претекстовете, с които Администретивен съд-София-град разпореди неотложно преустановяване на демонтажните работи по Паметника на Съветската войска (наричан присмехулно МОЧА).

Цитираните претекстове са от делото, което инициира проруската партия " Възраждане " и което в последна сметка се увенча с триумф за хората на Костя. Идентично дело заведе и Мая Манолова с нейната групировка " Изправи се " - което също приключи с триумф на първа инстанция.

По забавен метод АССГ приема, че " Възраждане " са заинтригувана страна в тази ситуация и порязва постъпилото искане от сдружение „ Гражданска самодейност за разглобяване на паметника на Съветската войска “ - че те не са.

Партия " Възраждане " е лице с юридически интерес, защото в устава й било записано, че " реализира и управлява активността си за реализиране на цели, измежду които са и държавна поддръжка за развиване на българската просвета ".

" Обектът на дейностите е български монумент, част от българската просвета, част от градската среда на [София]. Незаконосъобразни дейности по премахването му визира правата на всички субекти, които употребяват градската среда за своя активност, в това число и на жителите, сдруженията и на политическите партии. "

(Не излиза наяве дали от съдружие " Гражданска самодейност за разглобяване на паметника на Съветската войска “ не употребяват градската среда - бел. ред на Клуб Z.)
По фактологията
Въпреки показаните голям брой - както самичък признава - документи, съдът порязва Областната администрация (която междувпочем към този момент разгласи, че ще апелира пред ВАС) за всичките до един.

Съдия Пенка Велинова приема преди всичко, че не е показан административен акт, който да разпорежда премахването на паметника, а проект за сигурност, удостоверен от Район „ Средец “

Съдията казва, че това е механически документ уреждащ метода, по който следва да се извърши възможен ремонт на паметника, при съществуване на предписание за това на способен орган. Той е на основание наредбата за минималните условия за здравословни и безвредни условия на труд (все едно инструктаж за безвреден труд, б.р.)

Сред причините, показани от регионалната администрация е и заповед от 20 март 2023 година на основния проектант на столична община. Съдът обяче я отхвърля - преди време тя последваше обстоятелството, че бяха потрошени облицовъчните плочи с надписа "... от признателния български народ " и така нататък

" Издадената заповед... не е съображение за осъществяваните дейности, доколкото с нея е разпоредено да се подхващат незабавни дейности по унищожаване само на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписи от Паметника на Съветската войска и ограничение на достъпа до същия. Т.е. актът не визира целия паметник и цели само да се поправят откритите компрометирани плочи и да се обезпечи сигурността на жителите ", произнася се първата инстанция.
 Счупената плоча на МОЧА. Снимка Българска телеграфна агенция
" Такъв акт не е и решението... от 9 март 2023 година Столичният общински съвет, с което се разпорежда на кмета на Столична община да изиска от страната да реалокира паметник „ Паметник на Съветската войска “ в Музея за изкуството от интервала на социализма към Националната изложба или в различен подобаващ парцел, отвън централната градска част... "

Тук пък аргументацията е, че това решение е издадено " преди смяна на статута на паметника от обществена държавна благосъстоятелност в частна държавна благосъстоятелност ", не е адресирано до регионалния шеф и прочие

За съда проблем са още мястото, където ще се съхранява, кой съответно ще го извозва, кой ще го пази, кой е отговорник и даже - че не е показана разбивка каква част от посочените средства 260 000 лева, за коя от упоменатите действия ще отиде. Нямало и подписани контракти за всяка изброена активност, а " само контракт за депониране на боклуци в хранилище ".

" Не е публикуван акт, който да разпорежда демонтажа на паметника, нито да дефинира метода по който да стане това, мястото на което да се транспортира за предпазване, методът, по който да се съхранява и охранява, нито длъжностните лица, които да дават отговор за осъществяването на всички тези в действителност дейности по ремонт, превоз и предпазване на паметника, доколкото тези дейности не се правят персонално от регионалния шеф ", написа съдът, някой би споделил - с подигравка.

Велинова е безапелационна, че записаното в проекта за сигурност, удостоверен от съставилото го техническо лице и кмета на регион „ Средец “, не е административен акт на органа, в чиито пълномощия е ръководството на движимостта и не показва волята му, а механически документ.

През цялото време АССГ се базира на норма от Закона за държавната благосъстоятелност - че " парцелите и движимостите - държавна благосъстоятелност, се ръководят в сходство с предназначението им за потребностите, за които са предоставени, с грижата на добър собственик. “

Вместо това съдията избира в решението си думата " нарязване " - което се открило при инспекция, разпоредена на Столична дирекция на вътрешните работи.

Липсата на всички гореизредени актове съдът обобщава по този начин: чене са налице законосъобразни дейности по ръководство на движимост - частна държавна благосъстоятелност.

Затова и, въпреки че делото може да се апелира пред Върховен административен съд, разпорежда:

" Да бъдат прекъснати абсолютно дейностите по ремонт на паметник „ Паметник на Съветската войска “
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР